Wykonanie
Kiedyś zamieściłam bardzo podobny wpis na blogu pod nazwą bajadreki. Wtedy zrobiłam je z piernika z zakalcem. Teraz zamieniłam składniki na
herbatniki i suchy
biszkopt. Przypominam ten przepis, bo jest on świetny na wykorzystanie zeschniętych
ciasteczek czy ciast. Gdy robię ziemniaczki opróżniam szafkę z zapomnianych
czekolad,
cukierków czekoladowych czy ozdób świątecznych z
czekolady. W ten sam sposób można opróżnić barek z resztek
alkoholi. Moje
ciasteczka wyszły mocno
alkoholowe, ale właśnie takie lubię najbardziej. Mimo, że jest to
ciastko z recyklingu, jest bardzo smaczne i często pojawia się na moim
stole. Właściwie to nie ma ścisłych proporcji, ja zawsze robię na oko i próbuję. Wam też proponuję poeksperymentować.

SKŁADNIKI3 paczki
herbatników;suchy
biszkopt;1 szklanka
mleka;0,5 paczki
margaryny;0,5 szklanki
cukru;2 łyżki
kakao;
olejek rumowy;0,5 szklanki
wódki;¼ szklanki
rumu;¼ szklanki
nalewki wiśniowej;
orzechy drobno pokrojone;
rodzynki;
wiśnie z
nalewki.WYKONANIE
Ciastka i
biszkopt mielimy maszynką.
Mleko,
kakao,
cukier i
margarynę rozpuszczamy, robiąc bardzo lejącą polewę. Gdy przestygnie dodajemy do zmielonej suchej masy. Później dokładamy
marmoladę,
bakalie, olejek i
alkohol. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości
mandarynki. Możemy je oblać
czekoladą i posypać tak jak ja
orzechami lub wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce, aby masa stężała.

Grupa Stovit jest wiodącym producentem szerokiej gamy
przetworów z
owoców (
dżemy, powidła, deserki,
marmolady), dodatków do
mięs (
borówka, jarzębina,
żurawina). Jest również dystrybutorem
oliw z oliwek,
oliwek oraz różnych hiszpańskich specjałów. Moją szczególna uwagę zwróciły
dżemy Stovit Premium słodzone fruktozą.