Wykonanie
Bajaderki to pyszne
ciastka zwane również
kartofelkami,a co najciekawsze w większości przygotowujemy je z nie zjedzonego ciasta,
ciastek i słodkich
bułek.Ja akurat zrobiłam ten przysmak z ciasta
czekoladowego,
herbatników,
orzechów a z dodatkiem
rumu smakują rewelacyjnie.

SKŁADNIKI : na około 20 bajaderek1/2 blaszki ciasta pokruszonego,najlepiej z dnia poprzedniego (
drożdżowe,
czekoladowe,ucierane ale bez kremów)2-3
bułki maślane lub zwykłe,lekko czerstwe1-2 paczki
herbatników szkolnych1/2 szklanki dowolnych
orzechówgarść
rodzynek2 łyżki dowolnego
dżemu,powideł1/2 szklanki
mleka1/4 kostki
margaryny2-3 łyżki ciemnego
kakao1/4 szklanki
cukruolejek rumowy,cały2 kieliszki
rumu lub
wódkiDODATKOWO :kolorowe posypkiwiórki,słodkie
kakaoCiasto u mnie
czekoladowe,drobno pokruszyłam,przesypałam do miski,dodałam zmielone
ciastka i
bułki,oraz
rodzynki,
olejek rumowy,
alkohol,
orzechy i
dżem.
Mleko z
margaryną,
cukrem i
kakao zagotowujemy i studzimy,wlewamy do masy,mieszamy aż składniki się połączą,czasami trzeba poczekać kilka minut aż masa zacznie być wilgotna,a jak nie da się z niej robić bajaderek dolewamy 1/4 szklanki
mleka i czekamy aż nasza masa będzie na tyle wilgotna aby z niej przygotować okrągłe
ciastka.Kulamy,średniej wielkości bajaderki,wilgotnymi rękoma aż braknie nam masy.Gotowe bajaderki obtaczamy w kolorowych posypkach,kokosie,
kakao,zmielonych orzechach,wszystko według naszych upodobań.Najlepiej smakują na drugi dzień,polecam :)
