Wykonanie

Robiłam takie ciasto już kilka
razy, ale zawsze piekłam ciasto specjalnie do bajaderki. a tym razem zużyłam resztki ciast pozostałych po świętach. Przepis znaleziony na blogu Cukiernicze kreacje Charlotte .900 g blatów
biszkoptowych1/2 szkl.
mleka1/2 szkl.
cukru½ szklanki
rodzynek, wcześniej namoczonych1 słoik gęstego
dżemu lub
konfitury [ ok. 350 g]125 g
masłaolejek rumowy lub
migdałowy4 łyżki
kremu czekoladowo -
orzechowego3 łyżki
kakao1 gotowy blat
biszkoptowy [ u mnie
kakaowe herbatniki]Kawałki ciast drobno posiekać. Cześć ciasta można zostawić w większych kawałkach lub dodać połamane suche
herbatniki.Zagotować
mleko, dodając
cukier,
masło i
kakao, mieszając do połączenia się składników. Przestudzić i dodać razem z
konfiturą kremem
orzechowo-
czekoladowym,
olejkiem do pokruszonych
ciastek. Dodać
rodzynki lub inne
bakalie. Wyrobić na jednolitą masę.Przygotowaną masę można formować w kulki i obtaczać w wiórkach bądź orzechach lub przygotować prostokątną( kwadratową) formę wykładając ją folią spożywczą,. Dopasować wielkość blatu i przesmarować go
konfiturą. Nałożyć masę, wyrównać powierzchnie, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Kiedy lekko stwardnieje połać dowolną polewą i ozdobić wedle uznania.Przepis dodaję do akcji: