Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
masło 200 gramów
rodzynki według uznania
migdały według uznania
orzechy według uznania
cukier 100 gramów
masło 100 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
wiśnie 300 gramówWykonanie:Oczyszczone
wiśnie wydrylować i osączyć. Namoczone
rodzynki osączyć, a
orzechy posiekać. Przesiana
mąkę wymieszać z
żółtkami, a
białka ubić na sztywną pianę. W rondlu rozpuścić, podgrzewając,
mleko,
masło,
kakao i
cukier. Dodać
mąkę wymieszaną z
żółtkami, wymieszać i ostrożnie połączyć z piana z
białek, a na końcu wymieszać z
rodzynkami,
migdałami oraz
orzechami. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Polewa: 100g
masła, 100g
cukru, 2 łyżki
mleka i 2 łyżki
kakao oraz
mąkę ziemniaczaną podgrzewać w rondelku, mieszając, aż składniki się połączą. Część gorącej polewy rozsmarować na cieście, przykryć je
wiśniami i polać fantazyjnie pozostałą polewa.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: