ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekjajka 4 sztukcukier 1 szklanekkakao 3 łyżek stołowychmasło 200 gramówrodzynki według uznaniamigdały według uznaniaorzechy według uznaniacukier 100 gramówmasło 100 gramówmleko 2 łyżek stołowychkakao 2 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychwiśnie 300 gramówWykonanie:Oczyszczone wiśnie wydrylować i osączyć. Namoczone rodzynki osączyć, a orzechy posiekać. Przesiana mąkę wymieszać z żółtkami, a białka ubić na sztywną pianę. W rondlu rozpuścić, podgrzewając, mleko, masło, kakao i cukier. Dodać mąkę wymieszaną z żółtkami, wymieszać i ostrożnie połączyć z piana z białek, a na końcu wymieszać z rodzynkami, migdałami oraz orzechami. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Polewa: 100g masła, 100g cukru, 2 łyżki mleka i 2 łyżki kakao oraz mąkę ziemniaczaną podgrzewać w rondelku, mieszając, aż składniki się połączą. Część gorącej polewy rozsmarować na cieście, przykryć je wiśniami i polać fantazyjnie pozostałą polewa.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: