Wykonanie

To był tort urodzinowy dla mojego
męża i córki , obchodzone tydzień temu. U nas świąteczna atmosfera zaczyna się zawsze trochę wcześniej. W tym roku urodziny były wspólne,mimo kilkudniowej różnicy a tort postanowiłam zrobić z masą
orzechową, taki już w świątecznych klimatach. Wierzch
tortu posmarowałam piernikowym kremem, który zrobiłam już drugi rok z
rzędu na bazie pierniczków ze starego rodzinnego przepisu.TORT Z MASĄ
ORZECHOWĄ I PIERNIKOWYM KREMEM4
jajka3/4 szklanki
cukruszklanka
mąkiłyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa :500 ml kremówki3 łyżki
cukru-pudrułyżka
żelatynytrochę
mlekałyżka
kakao1/2 szklanki zmielonych
orzechówkrem czekoladowo-piernikowy
orzechy i
rodzynki do przybrania
Jajka utrzepałam z
cukrem na puszystą masę,
potem dodawałam mieszając
mąki z proszkiem. Piekłam ok.30 min w 180 C.Po ostudzeniu przekroiłam
biszkopt na trzy blaty.
Śmietanę utrzepałam z
cukrem-pudrem, dodając na końcu
kakao.
Potem wymieszałam ze zmielonymi
orzechami.
Żelatynę zalałam zimną
wodą, a gdy namokła, dodałam do niej trochę
mleka i rozpuściłam w kuchence mikrofalowej przez minutę na 300 W i dokładnie rozmieszałam. Dodałam do ubitej
śmietany z dodatkami, wymieszałam. Wstawiłam na kilka minut do lodówki, żeby nieco zastygła.Blaty smarowałam masą
orzechową i złożyłam. Wierzch
tortu posmarowałam kremem piernikowym, pomagając sobie łyżką maczaną w gorącej wodzie. W podobny sposób posmarowałam masą boki
tortu.Wierzch ozdobiłam kawałkami
orzechów i sparzonymi
rodzynkami a także resztą zmielonych
orzechów.Tort wyszedł pyszny, godny podwójnych urodzin. Spokojnie można zrobić taki na Święta.Smacznego !