ßßß Cookit - przepis na babka z kremem czekoladowym

babka z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Miało być tak pięknie... Miało być pieczone mięsko i galaretka, miało być ciasto jogurtowe i czekoladowe, na specjalne zamówienie dla Laury... A tym czasem przypętał się wirus i ostatnie dni przeleżałam z gorączką w domu (właściwie nie tylko z gorączką ale nie będę Was zanudzać). Zdążyłam zrobić babką. Właściwie nie tyle ja co mój Bosch. Moja rola ograniczyła się tylko do wytłuszczenia formy. Przepis dostałam od Matry i lekko zmodyfikowałam. Dziękuję kochana :)
125g masła,
125 g cukru,
150 g kremu czekoladowego,
125g mąki,
5 jajek,
125 g zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka.
Polewa:
3 łyżki wody,
5 łyżek cukru,
4 łyżki kakao,
100 g masła,
50 g mielonych orzechów.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy krem czekoladowy i żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a potem orzechy i mleko. Dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Formę wytłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, potem zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczmy jeszcze 40 min. Po 15 minutach wytrząsamy z formy i studzimy.
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia,dodajemy kakao i mieszamy, gdy lekko przestygnie polewamy babkę. Obsypujemy startymi orzechami.
Najserdeczniejsze życzenia na zbliżające się
święta Wielkiejnocy.
Dużo zdrowia, radości,
pogody ducha,
smacznej święconki i mokrego poniedziałku!
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2014/04/babka-z-kremem-czekoladowym.html