Wykonanie
Biszkopt:4
jaja3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszek do pieczenia3 łyżki
wodyBiałka ubić, pod koniec dodać
cukier.
Żółtka wymieszać razem z
wodą, wlać do
białek i dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodać do masy jajecznej, mieszać drewnianą łyżką. Wylać na dużą blaszkę od piekarnika. Piec w temperaturze 160-180 stopni, przez 25 minut.Gdy ciasto będzie upieczone, wyłożyć na ściereczkę wysypaną
cukrem i gorące zwinąć. Pozostawić do wystygnięcia.Krem budyniowy:0.5 l
mleka1
budyń waniliowy1 kostka
masła1/4 szklanki
cukruSzklankę
mleka zagotować. Resztę
mleka wymieszać z
budyniem i
cukrem. Wlać do gotującego się
mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Zimne ciasto delikatnie odwinąć, posmarować kremem, na środek ułożyć pasek stężałej, zimnej
galaretki lub musu
truskawkowego (lub inne
owoce, według uznania). Ponownie zwinąć roladę.Posypać
cukrem pudrem lub polać polewą.
Zrobiłam błąd bo jak rozkładałam krem to wydawało mi się, że będzie go za dużo i całego nie dałam, ale jednak jak widać po rozkrojeniu, podana ilość jest odpowiednia :) No ale człowiek na błędach się uczy :D