Wykonanie
Niebanalne połączenie smaków.Wegetariański, smaczny, zdrowy i pożywny obiad w kilka chwil. Polecam!
Przyprawa sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowa:· 56 g
sezamków· 6 kostek
gorzkiej czekolady Tiramisu· łyżeczka
soli· łyżeczka
pieprzu cytrynowegoWędzony
twaróg:· 4 łyżki wędzonego
twarogu solankowego· 2 łyżeczki
przyprawy sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowej· łyżka
oleju aromatyzowanego
paprykowegoPolenta:· szklanka
kaszy kukurydzianej· 1 i 3/4szklanki
wody· 3 łyżeczki
przyprawy sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowej· 27 g
sezamków· łyżka
oleju z pestek dyni· 2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni· ok. 6
rzodkiewek· kilka kropel sosu
chili ostrego· 1/3 łyżeczki
papryki ostrejWarzywna potrawka z dyni:· 1/2 upieczonej dyni Hokkaido· 1 średnia
cukinia· 1 średni
bakłażan· 1 mała
cebula· pół szklanki
mleczka kokosowego· 2 łyżki
oleju rzepakowego· 27gsezamków· 1 łyżeczka
przyprawy sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowej· ewentualnie
sól i
pieprz cytrynowy do smaku
Przyprawa sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowa:
Sezamki kruszymy do malaksera. Dodajemy
czekoladę. Dodajemy
sól i
pieprz cytrynowy . Całość dokładnie belndujemy.
Przyprawę przekładamy do szczelnego pojemniczka. Możemy przechowywać ją kilkanaście dni.
Twaróg- Wędzony
twaróg ucieramy z
przyprawą i
olejem paprykowym.Polenta-
Kaszkę kukurydzianą zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając na niedużym płomieniu, aż
kasza wchłonie
wodę. Doprawiamy 3 łyżeczkami przygotowanej
przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy
olej z pestek dyni.
Sezamki drobno siekamy i dodajemy do
kaszki. Podobnie siekamy pestki i również dodajemy je do polenty. Dodajemy pokrojoną w słupki
rzodkiewkę. Doprawiamy
ostrą papryką i sosem
chili. Dokładnie mieszamy.Warzywna potrawka- Na patelni na dobrze rozgrzanym
oleju smażymy drobno posiekaną
cebulę. Dorzucamy pokrojoną w kostkę
cukinię i
bakłażana. Kiedy warzywa stracą swoją surowość, doprawiamy je 1 łyżeczkę przygotowanej
przyprawy. Całość podlewamy
mleczkiem kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną (
dynię pieczemy ok. 35 minut, temp, 180 stopni,
dynia pokrojona w
łódki, skropiona
olejem i posolona)
dynię Hokkaido ze skórką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone
sezamki. Jeśli potrawa okaże się za mało słona, możemy doprawić jeszcze
solą.Na głęboki talerz wykładamy porcję polenty. Na polencie potrawkę z
dynią. Całość skrapiamy delikatnie
olejem z pestek dyni, na górze rozkruszamy przygotowany wędzony
twaróg. Dekorujemy kawałkami
sezamków i
rzodkiewką. Smacznego!