ßßß Cookit - przepis na Polenta sezamkowo-dyniowa z warzywnym ragoût

Polenta sezamkowo-dyniowa z warzywnym ragoût

nazwa

Wykonanie

Niebanalne połączenie smaków.Wegetariański, smaczny, zdrowy i pożywny obiad w kilka chwil. Polecam!
Przyprawa sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa:
· 56 g sezamków
· 6 kostek gorzkiej czekolady Tiramisu
· łyżeczka soli
· łyżeczka pieprzu cytrynowego
Wędzony twaróg:
· 4 łyżki wędzonego twarogu solankowego
· 2 łyżeczki przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
· łyżka oleju aromatyzowanego paprykowego
Polenta:
· szklanka kaszy kukurydzianej
· 1 i 3/4szklanki wody
· 3 łyżeczki przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
· 27 g sezamków
· łyżka oleju z pestek dyni
· 2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni
· ok. 6 rzodkiewek
· kilka kropel sosu chili ostrego
· 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Warzywna potrawka z dyni:
· 1/2 upieczonej dyni Hokkaido
· 1 średnia cukinia
· 1 średni bakłażan
· 1 mała cebula
· pół szklanki mleczka kokosowego
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 27gsezamków
· 1 łyżeczka przyprawy sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej
· ewentualnie sól i pieprz cytrynowy do smaku
Przyprawa sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa:
Sezamki kruszymy do malaksera. Dodajemy czekoladę. Dodajemy sól i pieprz cytrynowy . Całość dokładnie belndujemy. Przyprawę przekładamy do szczelnego pojemniczka. Możemy przechowywać ją kilkanaście dni.
Twaróg- Wędzony twaróg ucieramy z przyprawą i olejem paprykowym.
Polenta- Kaszkę kukurydzianą zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając na niedużym płomieniu, aż kasza wchłonie wodę. Doprawiamy 3 łyżeczkami przygotowanej przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy olej z pestek dyni. Sezamki drobno siekamy i dodajemy do kaszki. Podobnie siekamy pestki i również dodajemy je do polenty. Dodajemy pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Doprawiamy ostrą papryką i sosem chili. Dokładnie mieszamy.
Warzywna potrawka- Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana. Kiedy warzywa stracą swoją surowość, doprawiamy je 1 łyżeczkę przygotowanej przyprawy. Całość podlewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną (dynię pieczemy ok. 35 minut, temp, 180 stopni, dynia pokrojona w łódki, skropiona olejem i posolona) dynię Hokkaido ze skórką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone sezamki. Jeśli potrawa okaże się za mało słona, możemy doprawić jeszcze solą.
Na głęboki talerz wykładamy porcję polenty. Na polencie potrawkę z dynią. Całość skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni, na górze rozkruszamy przygotowany wędzony twaróg. Dekorujemy kawałkami sezamków i rzodkiewką. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/polenta-sezamkowo-dyniowa-z-warzywnym.html