Wykonanie
Komosa ryżowa : dla jednych kolejny wynalazek, a dla drugich idealny dodatek do dań, zastępujący
ziemniaki. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Komosę kupiłam tak naprawdę przez przypadek, ze zwykłej ciekawości jej smaku. I muszę przyznać, że od razu ją pokochałam! Dziś przepis dla wegetarian, ale myślę, że nawet największemu mięsożercy przypadnie do gustu!
składniki:
cebulacukiniapapryka12
pieczarek1 łyżka
oleju rzepakowegoszklanka komosy ryżowej
sól,
pieprzpieprz czosnkowypapryka ostraCebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce
oleju. Dodajemy odrobinę
soli, dzięki
czemu cebula zacznie się dusić, a nie smażyć.
Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie w plastry. Wrzucamy na patelnię. Usuwamy gniazda nasienne z
cukinii i kroimy w kostkę. Przyprawiamy
papryką i
pieprzem. Dodajemy odrobinę
wody. Wrzucamy komosę
ryżową na patelnię i mieszamy dokładnie. Podajemy posypane świeżą
bazylią.