Wykonanie
Po ugotowaniu rosołu zostaje trochę
mięsa, często zamrażam, ale najczęściej obieram od kości i robię potrawkę z warzywami. Wyszło smacznie i zdrowo, a także niezbyt kalorycznie.
Potrawka z
kurczaka z warzywami
mięso z kurczaka z rosołu3 ząbki
czosnku1
cebula6
pieczarek1
papryka2
pomidory1
cukinia1 łyżka
oleju rzepakowegosól,
pieprz1-2 łyżeczki
przyprawy gyros (w składzie m.in.
kolendra,
czosnek,
kmin rzymski,
imbir,
kardamon,
rozmaryn)
ryż Basmati Sonko
Mięso z rosołu oddzielić od kości.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju, dodać posiekany
czosnek i
pieczarki. Nastepnie wrzucić
mięso, pokrojoną
paprykę oraz
pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Pod koniec duszenia wrzucić
cukinię pokrojoną w kostkę (
cukinia szybko staje się miękka). Doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą gyros. Podałam z
ryżem Basmati Sonko.