Wykonanie
Śniadaniowa pasta na bazie wędzonego
twarogu i domowej wyjątkowej przyprawy/kruszonki to smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. To bogactwo harmonijnie połączonych smaków - choć zdaję sobie sprawę, że na pierwszy rzut oka pomysł ten może wydawać się czystym szaleństwem. Nic bardziej mylnego. Tak skomponowane śniadanie smakuje wybornie- z delikatną
słodyczą od
sezamków i
czekolady, z lekką pikanterią i nutą orzeźwienia od
cytrynowego pieprzu. Zdrowo i smakowicie polecam!Składniki:· ok. 30 g
sezamków· 3 kostki
czekolady gorzkiej o smaku Tiramisu· 1/3 łyżeczki
soli· 1/4 łyżeczki
pieprzu cytrynowego· 2 kromki (100 g) pumperniklu lub innego ulubionego
chleba żytniego· 3 łyżki
twarogu wędzonego solankowego· łyżeczka gęstego
jogurtu naturalnego· 2-3 kawałki
papryki grillowanej marynowanej w
oleju· 3 łyżeczki
oleju spod grillowanej
papryki· 2
rzodkiewki· garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni· kilka
nerkowców uprażonych na suchej patelni pestek dyniKruszonka
sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowa -
sezamki łamiemy na kawałki i przekładamy do malaksera. Do
sezamków dodajemy kawałki
gorzkiej czekolady Tiramisu. Dodajemy 1/3 łyżeczki
soli. Doprawiamy 1/4 łyżeczką
pieprzu cytrynowego. Całość dokładnie blendujemy. Musimy uzyskać konsystencję kruszonki-
przyprawy. Dzięki temu uzyskujemy doskonałą posypkę czy
przyprawę zarówno do dań słodkich, jak też i słonych. Kruszonka ma smak słodko-ostro-słono-kwaśny.Wędzona włoska pasta
twarogowo-sezamkowa - wędzony
twaróg ucieramy z łyżeczką
jogurtu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy trzy pełne łyżeczki kruszonki
sezamkowo-
czekoladowo-cytrynowej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżeczki
oleju spod grillowanej
papryki i ponownie mieszamy. Przekładamy do ozdobnej miseczki. Układamy kawałek grillowanej
papryki, posypujemy odrobiną kruszonki. Kruszonkę również przekładamy do ozdobnej miseczki.Kanapeczki
śniadaniowe: Pastą smarujemy kromki pumperniklu. Możemy wyciąć z nich uprzednio dowolny kształt- u mnie są to serduszka- co uatrakcyjni nasze śniadanie i będzie miłą niespodzianką dla osoby, dla której je przygotowujemy.Na paście układamy kawałki grillowanej
papryki, plasterki
rzodkiewki (wycięłam z nich serduszka),
nerkowce i
pestki dyni. Całość delikatnie skrapiamy
olejem spod papryki i posypujemy kruszonką
sezamkowo-
czekoladowo-
cytrynową. Smacznego!