ßßß Cookit - przepis na Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa & śniadaniowe kanapki na pumperniklu

Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa & śniadaniowe kanapki na pumperniklu

nazwa

Wykonanie

Śniadaniowa pasta na bazie wędzonego twarogu i domowej wyjątkowej przyprawy/kruszonki to smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. To bogactwo harmonijnie połączonych smaków - choć zdaję sobie sprawę, że na pierwszy rzut oka pomysł ten może wydawać się czystym szaleństwem. Nic bardziej mylnego. Tak skomponowane śniadanie smakuje wybornie- z delikatną słodyczą od sezamków i czekolady, z lekką pikanterią i nutą orzeźwienia od cytrynowego pieprzu. Zdrowo i smakowicie polecam!
Składniki:
· ok. 30 g sezamków
· 3 kostki czekolady gorzkiej o smaku Tiramisu
· 1/3 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
· 2 kromki (100 g) pumperniklu lub innego ulubionego chleba żytniego
· 3 łyżki twarogu wędzonego solankowego
· łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
· 2-3 kawałki papryki grillowanej marynowanej w oleju
· 3 łyżeczki oleju spod grillowanej papryki
· 2 rzodkiewki
· garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
· kilka nerkowców uprażonych na suchej patelni pestek dyni
Kruszonka sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa - sezamki łamiemy na kawałki i przekładamy do malaksera. Do sezamków dodajemy kawałki gorzkiej czekolady Tiramisu. Dodajemy 1/3 łyżeczki soli. Doprawiamy 1/4 łyżeczką pieprzu cytrynowego. Całość dokładnie blendujemy. Musimy uzyskać konsystencję kruszonki- przyprawy. Dzięki temu uzyskujemy doskonałą posypkę czy przyprawę zarówno do dań słodkich, jak też i słonych. Kruszonka ma smak słodko-ostro-słono-kwaśny.
Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa - wędzony twaróg ucieramy z łyżeczką jogurtu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy trzy pełne łyżeczki kruszonki sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżeczki oleju spod grillowanej papryki i ponownie mieszamy. Przekładamy do ozdobnej miseczki. Układamy kawałek grillowanej papryki, posypujemy odrobiną kruszonki. Kruszonkę również przekładamy do ozdobnej miseczki.
Kanapeczki śniadaniowe: Pastą smarujemy kromki pumperniklu. Możemy wyciąć z nich uprzednio dowolny kształt- u mnie są to serduszka- co uatrakcyjni nasze śniadanie i będzie miłą niespodzianką dla osoby, dla której je przygotowujemy.
Na paście układamy kawałki grillowanej papryki, plasterki rzodkiewki (wycięłam z nich serduszka), nerkowce i pestki dyni. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod papryki i posypujemy kruszonką sezamkowo-czekoladowo-cytrynową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/wedzona-woska-pasta-twarogowo-sezamkowa.html