Wykonanie

Naleśniki meksykańskie z
mięsem mielonym to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Niestety nie jest to lekki obiad i nie należy do tych najbardziej dietetycznych, dlatego też robimy go tylko od czasu do czasu. Mimo to warto trochę zaszaleć, bo te naleśniki są naprawdę przepyszne. A jeśli macie już opanowane ciasto naleśnikowe to przygotowanie całości nie sprawi Wam większych problemów. Jest to zdecydowanie obiad, który można modyfikować według swojego uznania, dowolnie zamieniać składniki i po swojemu przyprawiać. Mi te naleśniki najbardziej smakują podane z dużą ilością startej
marchewki, ale myślę, że np. surówka z
białej kapusty albo
selera będą równie dobrze smakować. Zapraszam do eksperymentowania:)Co nam będzie potrzebne: (podałam ilość składników, z jakiej ja zwykle przyrządzam to danie, wychodzi go dość dużo, obiad mam gotowy na 2 dni, jeśli jednak nie chcecie aż takiej góry jedzenia zmniejszcie ilość składników o połowę)Na ciasto naleśnikowe:– 1 szklanka
mleka– 1
jajko– 1 szklanka
mąki– szczypta
soli– 1 łyżka
cukru waniliowego– 1 łyżeczka
oleju– szczypta
proszku do pieczenia (nie więcej niż 1/4 łyżeczki)– opcjonalnie 1 łyżka
otrębów pszennych (ja dodaję, ale to nie jest konieczne)–
olej do smażeniaNa farsz:– 500g
mięsa mielonego np. z
łopatki (najlepiej kupić kawałek
mięsa i poprosić w sklepie o zmielenie, jeśli kupujecie gotowca nigdy nie wiecie, co Wam tam zmielili….)– 500g
pieczarek– 1
cebula– 3 ząbki
czosnku– puszka
pomidorów– puszka
czerwonej fasoli– puszka
kukurydzy– 3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego– 2 łyżeczki
cukru– 1 łyżeczka
soli– 1 łyżka mielonej
papryki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej– można dodać też po łyżeczce
oregano i
bazylii suszonej–
olej do smażeniaPrzygotowanie:
cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
czosnek obieramy (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i drobno siekamy
pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, nie jest ważne jak na patelni rozgrzewamy trochę
oleju i wrzucamy
cebulę, lekko podsmażamy po czym dodajemy
czosnek, po chwili dorzucamy też
mięso i smażymy, aż straci „surowy” kolordo
mięsa dodajemy
przyprawy i jeszcze chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do większego garnka, w którym będziemy przygotowywać sos na patelnię znowu wylewamy troszkę
oleju, rozgrzewamy i wrzucamy
pieczarki, lekko solimy i smażymy przez chwilę, po czym dodajemy do garnka z
mięsemdodajemy całą zawartość puszki z
pomidorami (
pomidory najlepiej wcześniej rozdrobnić widelcem),
przecier pomidorowy i trochę
wody (ok. pół szklanki, tak, żeby z całości utworzył się sos) i dusimy wszystko razem na wolnym ogniu, po jakiś 10 minutach dodajemy
fasolę i
kukurydzę (najpierw trzeba je odcedzić i wypłukać zimną
wodą) w czasie, kiedy sos się dusi przygotowujemy i smażymy naleśniki, które odkładamy na osobny talerz, jeden na drugim i przykrywamy, żeby za bardzo nie wystygły i się nie wysuszyłykiedy mamy już usmażone naleśniki zabieramy się za dokończenie sosu: trzeba przede wszystkim sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco gęsty – chodzi o to, żeby nie wylewał się z naleśnika – jeśli
woda nie wygotowała się w wystarczającej ilości można zagęścić sos
mąką – w tym celu do ok. 1/3 kubka zimnej
wody dodajemy 2 łyżki
mąki i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, po czym dodajemy to do gorącego sosu, nie trzeba wlewać całej mieszanki, tylko tyle, żeby zagęścić sos według naszego upodobania, trzeba też spróbować, czy
sos jest odpowiednio doprawionygotowym sosem smarujemy naleśnika, składamy go na połowę i jeszcze raz na połowę, żeby powstał „trójkąt”, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na wierzch naleśnika kładziemy jeszcze trochę sosu i posypujemy
startym serem, po czym zapiekamy chwilę w gorącym piekarniku, aż
ser się ładnie roztopipodajemy z tartą
marchewką lub inną surówką, według uznaniaSmacznego!

KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments