ßßß
Składniki:- ok. 300 g mięsa mielonego,- 5-6 pieczarek,- 1 cebula,- 1-2 ząbki czosnku,- 1/2 puszki kukurydzy,- 1 puszka pomidorów (dodałam również 1 świeży pomidor),- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,- sól, pieprz, cukier, lubczyk, bazylia, oregano,- olej do smażenia.Na łyżce oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone, podsmażamy przez chwilę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory (świeże). Pod koniec smażenia, dodajemy jeszcze pieczarki - umyte i pokrojone na plasterki. W tym czasie zagotowujemy wodę w średniej wielkości garnku. Gdy odparuje prawie cała woda z pieczarek, zawartość patelni umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Pomidory z puszki częściowo miksujemy blenderem (tak, by zostały kawałki). Do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę wraz z zalewą. Całość gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, lubczykiem oraz pozostałymi przyprawami. Zupa powinna być pikantna. Jeśli lubicie, można dodać także czerwoną fasolę (ugotowaną lub z puszki). Smacznego!