Wykonanie
Zupy są nieodłącznym elementem naszych obiadów. Uwielbiamy zarówno tradycyjne, jak i pełne nowości. Dzisiejsza propozycja jest dla nas nowością, gdyż nigdy wcześniej nie dodawałam do zupy
mięsa mielonego. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy bardzo smaczną całość. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:- ok. 300 g
mięsa mielonego,- 5-6
pieczarek,- 1
cebula,- 1-2 ząbki
czosnku,- 1/2 puszki
kukurydzy,- 1 puszka
pomidorów (dodałam również 1 świeży
pomidor),- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,-
sól,
pieprz,
cukier,
lubczyk,
bazylia,
oregano,-
olej do smażenia.Na łyżce
oleju podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięte ząbki
czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy
mięso mielone, podsmażamy przez chwilę. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
pomidory (świeże). Pod koniec smażenia, dodajemy jeszcze
pieczarki - umyte i pokrojone na plasterki. W tym czasie zagotowujemy
wodę w średniej wielkości garnku. Gdy odparuje prawie cała
woda z
pieczarek, zawartość patelni umieszczamy w garnku z gotującą się
wodą.
Pomidory z puszki częściowo miksujemy blenderem (tak, by zostały kawałki). Do garnka dodajemy
pomidory z puszki oraz
kukurydzę wraz z zalewą. Całość gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku
bazylią,
oregano,
lubczykiem oraz pozostałymi
przyprawami. Zupa powinna być pikantna. Jeśli lubicie, można dodać także
czerwoną fasolę (ugotowaną lub z puszki). Smacznego!