Wykonanie
Szczerze mówiąc,
ryby bardzo rzadko goszczą na naszym
stole. Często nad tym ubolewam, bo są bardzo zdrowe i powinno się je jeść dosyć często. Lubimy je, lecz nie uwielbiamy, stąd tak rzadko jemy. Zdecydowanie bardziej jesteśmy mięsożerni :) Do
tuńczyka przekonała mnie Szwagierka, która kiedyś zrobiła niesamowitą
sałatkę i muszę przyznać, że myślę o niej do tej
pory (o
sałatce! chociaż o Szwagierce też, bo w końcu muszę poprosić ją o przepis).
Tuńczyk w
sosie pomidorowym jest świetną alternatywą na piątkowe obiady. Smakuje wyśmienicie! Inspirowałam się przepisem Tygryskowej kuchni, ale sos zrobiłam taki, jak zawsze.
Składniki:- 1 puszka
tuńczyka (mój był w sosie własnym),- 1 puszka
pomidorów,- 1
cebula,- 1 ząbek
czosnku,- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego,- szczypta
bazylii Prymat, szczypta
oregano Prymat,-
sól,
pieprz,
papryka ostra,
cukier,- 1 łyżka
oleju,- dodatkowo: ugotowany
makaron spaghetti.Na łyżce
oleju podsmażamy pokrojone w kosteczkę
cebulę i
czosnek. Dodajemy
bazylię i
oregano, smażymy. Po chwili dodajemy
pomidory z puszki, dusimy. Po ok. 10 minutach blendujemy zawartość patelni wraz z koncentratem i
przyprawami. Sos podgrzewamy, dodajemy
tuńczyka z puszki. Całość dusimy ok. 5-10 minut.
Makaron można dodać do sosu i wszystko razem dusić, albo podać oddzielnie. Smacznego!!!