ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Szczerze mówiąc, ryby bardzo rzadko goszczą na naszym stole. Często nad tym ubolewam, bo są bardzo zdrowe i powinno się je jeść dosyć często. Lubimy je, lecz nie uwielbiamy, stąd tak rzadko jemy. Zdecydowanie bardziej jesteśmy mięsożerni :) Do tuńczyka przekonała mnie Szwagierka, która kiedyś zrobiła niesamowitą sałatkę i muszę przyznać, że myślę o niej do tej pory (o sałatce! chociaż o Szwagierce też, bo w końcu muszę poprosić ją o przepis). Tuńczyk w sosie pomidorowym jest świetną alternatywą na piątkowe obiady. Smakuje wyśmienicie! Inspirowałam się przepisem Tygryskowej kuchni, ale sos zrobiłam taki, jak zawsze.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (mój był w sosie własnym),
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta bazylii Prymat, szczypta oregano Prymat,
- sól, pieprz, papryka ostra, cukier,
- 1 łyżka oleju,
- dodatkowo: ugotowany makaron spaghetti.
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy bazylię i oregano, smażymy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, dusimy. Po ok. 10 minutach blendujemy zawartość patelni wraz z koncentratem i przyprawami. Sos podgrzewamy, dodajemy tuńczyka z puszki. Całość dusimy ok. 5-10 minut. Makaron można dodać do sosu i wszystko razem dusić, albo podać oddzielnie. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/spaghetti-z-tunczykiem-w-sosie.html