Wykonanie
CIASTO NA PIZZĘSkładniki ( na 2 cienkie
spody pizzy/ 1 grubszy ) :1 łyżka suchych
drożdży (12 g) lub 25 g świeżych0,5 szklanki ciepłej
wody0,5 szklanki
mleka3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oliwy z oliwek/oleju1,5 łyżeczki
soliłyżeczka
cukruPrzygotowanie :Z ciepłego
mleka,
wody,
drożdzy,
cukru oraz odrobiny robimy rozczyn (mieszając składniki do połączenia). Ostawiamy w wysokim naczyniu do wyrośnięcia. Przesiewamy
mąkę, mieszamy z
solą. Dodajemy rozczyn,
oliwę i wyrabiamy (ręcznie lub w robocie kuchennym) ciasto. Nawet jeśli wyjdzie klejące – przekładamy do dużej miski smarujemy z wierzchu
oliwą (żeby nie wyschło z wierzchu) i przykrywamy ściereczką – odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40- 60minut. Następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy z
mąką, dzielimy na 2 porje i forujemy 2
płakie spody lub 1 większy. Układamy ciasto na blaszce wysmarowanej
olejem. Pieczemy w 220C ok. 10-15 minut aż brzegi będą rumiane.* kupując świeże
drożdże musimy zwrócić uwagę na ich konsystencję – powinna przypominać plastelinę, inaczej mogą nam nie wyrosnąć.SOS POD PIZZĘSkładniki :3 górowate łyzki
koncentratu pomidorowego3-4 łyżki
wody3 ząbki
czosnkusólpieprzpół łyżeczki
oreganopół łyżeczki
bazyliiPrzygotowanie:Rozgniatamy
czosnek, mieszamy z pozostałymi składnikami (ewentualnie dodajemy więcej
wody). Smarujemy ciasto przed wyłożeniem składników.MOJA PIZZADodatki :
ser mozarella/pizarella żółty
ser fetaczarne oliwkipomidoryoreganoodrobina
oliwy na wierzch

Powiązane wpisy:Domowy
chleb pełnoziarnistyRustykalna
tarta z
jabłkamiDomowe cafe latte jak z ekspresu
Curry z
kurczakiem i
mlekiem kokosowym