Wykonanie

Składniki:1 szklanka posiekanych drobno
ananasów z puszki (8 plastrów), dokładnie odsączonych600 g startej drobno
marchewki315 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej225 g
masła w temperaturze pokojowej250 g
brązowego cukru4
jajka, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego½ szklanki
mleka, w temperaturze pokojowej
Krem śmietankowy:500 g kremowego
serka typu Philadeplphia225 g
masła, w temperaturze pokojowej¼ szklanki
śmietany lub
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegook. 1,5 szklanki
cukru pudru (lub więcej)1 szklanka
płatków lub
wiórków kokosowych
Wykonanie:Ciasto
marchewkowe:Piekarnik rozgrzać do 180oC. Wyłożyć papierem do pieczenia dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm.Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą, dolą,
cynamonem i
gałką muszkatołową.W osobnej misce zmiksować
masło, stopniowo dodawać
cukier, następnie
jajka i ekstrakt
waniliowy. Miksując na niskich obrotach dodać około 1/3 mieszanki z
mąki i połowę
mleka, miksować przez około 3 minuty, powtórzyć do wykończenia
mąki.Do masy dodać
marchewkę a następnie
ananas, delikatnie wymieszać.Podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich przełożyć do przygotowanej formy.Przełożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kratkę. Po 15 minutach wyciągnąć je z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej i pozostawić je w temperaturze pokojowej na całą noc.
Krem śmietankowy:
Masło zmiksować za pomocą miksera na gładki krem, stopniowo dodawać
serek i
wanilię. Miksując na niskich obrotach dodać 1/3
cukru pudru, mieszać przez około 2-3 minut, czynność powtórzyć dwukrotnie.Dodać do kremu
płatki kokosowe, delikatnie wymieszać.Przełożenie ciasta:Ciasto przekroić poziomo na pół. W ten sposób powstanie nam 4 blaty ciasta.Ułożyć pierwszy blat na podstawce, posmarować ¼ kremu. Tak samo postąpić z pozostałymi blatami ciasta i kremem.Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać
płatkami kokosowymi.Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc przed podaniem.

Powiązane wpisy:
ciasto drożdżowe z
truskawkami i kruszonkąSzarlotka z
Lodami na ciepło
Słoneczne ciasto z
owocami. Superszybkie ciasto ucierane.Tort
Czekoladowo-
kawowo-
migdałowy