ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka posiekanych drobno ananasów z puszki (8 plastrów), dokładnie odsączonych
600 g startej drobno marchewki
315 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
225 g masła w temperaturze pokojowej
250 g brązowego cukru
4 jajka, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki mleka, w temperaturze pokojowej
Krem śmietankowy:
500 g kremowego serka typu Philadeplphia
225 g masła, w temperaturze pokojowej
¼ szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 1,5 szklanki cukru pudru (lub więcej)
1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto marchewkowe:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Wyłożyć papierem do pieczenia dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, dolą, cynamonem i gałką muszkatołową.
W osobnej misce zmiksować masło, stopniowo dodawać cukier, następnie jajka i ekstrakt waniliowy. Miksując na niskich obrotach dodać około 1/3 mieszanki z mąki i połowę mleka, miksować przez około 3 minuty, powtórzyć do wykończenia mąki.
Do masy dodać marchewkę a następnie ananas, delikatnie wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części i każdą z nich przełożyć do przygotowanej formy.
Przełożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 – 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kratkę. Po 15 minutach wyciągnąć je z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Najlepiej ciasto upiec dzień wcześniej i pozostawić je w temperaturze pokojowej na całą noc.
Krem śmietankowy:
Masło zmiksować za pomocą miksera na gładki krem, stopniowo dodawać serek i wanilię. Miksując na niskich obrotach dodać 1/3 cukru pudru, mieszać przez około 2-3 minut, czynność powtórzyć dwukrotnie.
Dodać do kremu płatki kokosowe, delikatnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Ciasto przekroić poziomo na pół. W ten sposób powstanie nam 4 blaty ciasta.
Ułożyć pierwszy blat na podstawce, posmarować ¼ kremu. Tak samo postąpić z pozostałymi blatami ciasta i kremem.
Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać płatkami kokosowymi.
Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc przed podaniem.
Powiązane wpisy:
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Szarlotka z Lodami na ciepło
Słoneczne ciasto z owocami. Superszybkie ciasto ucierane.
Tort Czekoladowo-kawowo-migdałowy
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/03/ciasto-marchewkowe