Wykonanie
Pyszna tortilla z
wołowina + salsa pomidorowa, a to wszystko doprawione
sosem TABASCO.
Tabasco - to rodzaj ostrej
przyprawy otrzymywanej z kultywaru "
Tabasco"
papryki rocznej, należącej do grupy tzw.
papryk chili. Ma
owoce o długości 3 - 5cm.Słowo
tabasco pochodzi od nazwy
Tabasco(stanu w Meksyku)i jest powszechnie znane dzięki " sosowi
tabasco". W oryginale znaczy "
kraj o gorącej i wilgotnej ziemi" .Pierwszą wersją
sosu tabasco był sprzedawany od 1859 r. produkt pod nazwą Manuel White's Concentrated Essence of
Tabasco . Powstawał on z ugotowanych i zalanych
octem papryczek chili. Był produkowany do roku 1883.Obecnie nazwa
sosu jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny Co. mającej wyłączność na produkcję sosu pod nazwą
Tabasco od 2. połowy XIX wieku . Firma ma siedzibę w Luizjanie, na wysepce Avery Island w estuarium
rzeki Vermilion wpadającej do Zatoki Meksykańskiej .
Sos tabasco powstaje wyłącznie z naturalnych składników. Zgodnie z recepturą, opracowaną przez Edmunda McIlhenny'ego w 1868 roku, dojrzałe papryczki miażdżone są z
solą, następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, po czym są mieszane z
octem winnym .Nowsze sosy produkowane są na bazie papryczek jalapeño (np.
Tabasco Green Pepper Sauce z zielonych papryczek), chipotle (jalapeño suszonego w
dymie),
papryki habanero lub
czosnku .
Tabasco, jako sos na bazie
ostrej papryki, ma konkurentów, w tym: Búfalo,
Chili pepper water, Cholula Hot Sauce, Crystal Hot Sauce, Louisiana Gold Hot Sauce, Sriracha, Texas Pete. Najwięcej
sosu tabasco eksportuje się do Japonii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Singapuru, Kanady, Korei Południowej, Hiszpanii, Francji, Australii i RPA.SKŁADNIKI NA TORTILLĘ:2 SZKLANKI
MĄKI PSZENNEJŁYŻECZKA
SOLI3 ŁYŻKI
SMALCU ( lub
masła )2/3 SZKLANKI GORĄCEJ
WODYSALSA:2
POMIDORY1/2
CZERWONEJ CEBULIZĄBEK
CZOSNKU1 ŁYŻKA
OLIWY2 ŁYŻKI
SOKU Z CYTRYNYŚWIEŻA
BAZYLIADODATKI (nadzienie):500 GRAM
WOŁOWINY1
CZERWONA CEBULA2 - 3
PAPRYCZKI CHILLILIŚCIE ŚWIEŻEJ
SAŁATYSOS TABASCOewentualnie
MAJONEZSOK Z LIMONKI LUB
CYTRYNYOLEJ DO SMAŻENIAWYKONANIE:ZACZNIJMY OD SALSY - MYJEMY I KROIMY
POMIDORY NA DROBNĄ KOSTKĘ. NASTĘPNIE
CEBULĘ TAKŻE KROIMY NA DROBNĄ KOSTKĘ.
CZOSNEK ŚCIERAMY NA TARCE,
PAPRYCZKI CHILLI KROIMY W KOSTECZKĘ. LIŚCIE ŚWIEŻEJ
BAZYLI KROIMY DROBNO. WSZYSTKO WKŁADAMY DO MISECZKI I MIESZAMY ZE
SOBĄ. POLEWAMY
OLIWĄ I
SOKIEM Z CYTRYNY I JESZCZE RAZ MIESZAMY. MOŻEMY DLA JESZCZE WIĘKSZEJ OSTROŚCI DOPRAWIĆ KILKOMA KROPLAMI
SOSU TABASCO .TERAZ PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLĘ - MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI I DOPRAWIAMY
SOLĄ. W GORĄCEJ WODZIE ROZPUSZCZAMY
SMALEC (lub
masło).DO
MĄKI WLEWAĆ POWOLI
WODĘ ZE
SMALCEM I MIESZAĆ MIKSEREM LUB RĘKĄ. UFORMOWAĆ KULKĘ PRZYKRYĆ MISKĘ FOLIA I ODSTAWIĆ NA 30 MINUT.PODCZAS GDY CIASTO NAM ODPOCZYWA ZACZNIJMY SOBIE PRZYGOTOWYWAĆ SKŁADNIKI NA NADZIENIE -
WOŁOWINĘ KROIMY NA KOSTKĘ,
CEBULĘ W
PIÓRA, A
PAPRYCZKĘ CHILLI I PLASTERKI.
SAŁATĘ RWIEMY NA DROBNIEJSZE LISTKI (możemy ją skropić
sokiem z cytryny lub
limonki).MOŻEMY JUŻ ZACZĄĆ SMAŻENIE NASZEJ TORTILLI - Z CIASTA FORMUJEMY MALE KULKI R ROZWAŁKOWUJEMY NA CIENIUTKIE OKRĄGŁE PLACKI. NASTĘPNIE NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI ( bez tłuszczu !!! ) SMAŻYMY PO OKOŁO 30 SEKUND Z KAŻDEJ STRONY.NA TEJ SAMEJ PATELNI CO USMAŻYLIŚMY TORTILLĘ WLEWAMY
OLEJ I SMAŻYMY
WOŁOWINĘ PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ ( góra 2 minuty - w zależności jaką lubicie ).PLACKI SMARUJEMY
MAJONEZEM, UKŁADAMY
SAŁATĘ,
WOŁOWINĘ,
CEBULĘ, PAPRYCZKI I SKRAPIAMY
SOKIEM Z LIMONKI ORAZ
SOSEM TABASCO .ZWIJAMY W RULON I ZAJADAMY W TOWARZYSTWIE SALSY POMIDOROWEJ :)

