ßßß
200 g suchego maku mielonego1,5 szklanki mlekapół kostki 125 g masła3/4 szklanki cukru4 jajka4 łyżki miodu lipowego100 g kaszy mannypłaska łyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu waniliowego2 garście żurawinygarść migdałów bez skórkigarść uprażonych orzechów włoskichgarść moreli500 g startych jabłek + sok z cytrynypolewa :2 łyżki mleka4 łyżki cukru2 łyżki kakao50 g (1/4) kostki margaryny+ bakalie, skórka pomarańczowe, cukrowe śnieżynki i gwiazdkiMak zalać mlekiem i gotować 20 minut aż napęcznieje i wchłonie cały płyn - jeśli po tym czasie nie będzie suchy to odparować mleko do końca lub odcisnąć lekko, a następnie zostawić do ostudzenia.Żurawinę, morele, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.Jabłka obrać, zetrzeć na średnich oczkach i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.W misie utrzeć masło z cukrem.Oddzielić białka od żółtek.Żółtka po kolei ucierając dodawać do misy z masłem i cukrem.Dolać miód, wsypać mak - zmiksować.Bakalie posiekać i razem z jabłkami oraz ekstraktem dodać do masy, zmiksować.W innej misce ubić na sztywno białka, a następnie delikatnie ręcznie wmieszać do masy.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.Wylać ciasto i piec godzinę w temp. 180 st.C.Po wystudzenia ciasta przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić.
