ßßß
Makowiec nie musi być skomplikowanym ciastem, zawijanym w cieście drożdżowym. Nade wszystko kochamy go przecież za najeżoną bakaliami masę, a ciasta najczęściej nie mamy czasu przygotować lub brakuje najzwyczajniej chęci.. Przy tym makowcu nie można się dużo napracować, a smak nas nie rozczaruje. Polecam :-).Składniki:500 g suchego makupół szklanki miodu5 jajek, oddzielnie białka i żółtka3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach120 g masła, w temperaturze pokojowej3/4 - 1 szklanki drobnego cukru3 łyżki likieru Amaretto10 łyżek zmielonych migdałów2 łyżeczki ekstraktu z migdałów2 łyżeczki proszku do pieczeniapo pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy włoskie lub pekan (posiekane)Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać.Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.Makowiec przełożyć do formy 20 x 30 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, powierzchnię wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Dowolnie udekorować.Smacznego :-).