Wykonanie
Makowiec nie musi być skomplikowanym
ciastem, zawijanym w cieście
drożdżowym. Nade wszystko kochamy go przecież za najeżoną
bakaliami masę, a ciasta najczęściej nie mamy czasu przygotować lub brakuje najzwyczajniej chęci.. Przy tym makowcu nie można się dużo napracować, a smak nas nie rozczaruje. Polecam :-).Składniki:500 g suchego
makupół szklanki
miodu5
jajek, oddzielnie
białka i
żółtka3
jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach120 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 - 1 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
likieru Amaretto10 łyżek zmielonych
migdałów2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczeniapo pół szklanki z każdego rodzaju
bakalii:
skórka pomarańczowa,
rodzynki,
śliwka suszona (posiekana),
orzechy włoskie lub pekan (posiekane)
Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło zmiksować z
cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym
żółtku, nadal miksując. Masę
maślaną wymieszać z
makiem, dodać
miód,
jabłka,
amaretto, ekstrakt
migdałowy, zmielone
migdały,
proszek do pieczenia,
bakalie. Wymieszać.Pianę z
białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.Makowiec przełożyć do formy 20 x 30 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, powierzchnię wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Dowolnie udekorować.Smacznego :-).