Wykonanie
Nowoczesny makowiec to makowiec z
bezą :-). Na szybkim kruchym cieście, idealnie wilgotny,
bakaliowy, z dodatkiem wysokiej
bezy (będziecie do niej potrzebować dodatkowych
białek, można użyć mrożonych).
Beza podobnie jak Pavlova jest chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Bardzo polecam!Składniki na kruche ciasto:100 g
mąki pszennejpoł łyżeczki
proszku do pieczenia65 g
masła, w temperaturze pokojowej40 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić
między palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przesypać do tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić
ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.Nadzienie
makowe:200 g
maku1 duże
jajko,
białko i
żółtko osobno30 g
masła, w temperaturze pokojowej25 g miałkiego
brązowego cukru75 g płynnego
miodu30 g
rodzynków30 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej30 g
orzechów włoskich lub pekan, posiekanychpół łyżeczki ekstraktu z
migdałówMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.W misie miksera umieścić
masło i utrzeć z
cukrem i
miodem. Dodać
żółtko, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony
mak,
rodzynki, kandyzowaną
skórkę pomarańczową, posiekane
orzechy, ekstrakt z
migdałów i zmiksować do połączenia.
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą
makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by
białko nie opadło lub nie podeszło
wodą).
Beza:4
białkaszczypta
soli200 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na
bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
białka i zacząć ubijanie. Kiedy
białka lekko się spienią dodać
sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać
cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą
skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Ponadto:garstka
orzechów włoskich lub pekan, posiekanychWykonanie:Na podpieczony kruchy spód wyłożyć przygotowaną masę
makową. Na górę wyłożyć
bezę, na nią wysypać posiekane
orzechy.Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch
bezy będzie chrupiący i lekko popękany. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut.Uwaga: makowiec, ze względu na dodatek
bezy, najkorzystniej zostawić sobie na koniec wypieków świątecznych; idealnie jest go upiec 1 dzień przed świętami.Przechowywać w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).