ßßß
Nowoczesny makowiec to makowiec z bezą :-). Na szybkim kruchym cieście, idealnie wilgotny, bakaliowy, z dodatkiem wysokiej bezy (będziecie do niej potrzebować dodatkowych białek, można użyć mrożonych). Beza podobnie jak Pavlova jest chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Bardzo polecam!Składniki na kruche ciasto:100 g mąki pszennejpoł łyżeczki proszku do pieczenia65 g masła, w temperaturze pokojowej40 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przesypać do tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.Nadzienie makowe:200 g maku1 duże jajko, białko i żółtko osobno30 g masła, w temperaturze pokojowej25 g miałkiego brązowego cukru75 g płynnego miodu30 g rodzynków30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej30 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanychpół łyżeczki ekstraktu z migdałówMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem i miodem. Dodać żółtko, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia.Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białko nie opadło lub nie podeszło wodą).Beza:4 białkaszczypta soli200 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Ponadto:garstka orzechów włoskich lub pekan, posiekanychWykonanie:Na podpieczony kruchy spód wyłożyć przygotowaną masę makową. Na górę wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący i lekko popękany. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut.Uwaga: makowiec, ze względu na dodatek bezy, najkorzystniej zostawić sobie na koniec wypieków świątecznych; idealnie jest go upiec 1 dzień przed świętami.Przechowywać w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).
