Wykonanie
Urocze babeczki bez
mąki i bez
cukru!Rolę
mąki tym razem przejęły mielone
migdały i
mak, a
cukier zastąpiła fruktozą.Śmiało mogą rywalizować z tradycyjnym makowcem o miejsce na Świątecznym
stole :)Przepis cytuję za jego Autorką.Składniki: (na około 12-14 babeczek)150 g miękkiego
masła5 dużych
jajek (osobno
żółtka i
białka)1/2 szklanki fruktozy (w wersji oryginalnej było 2/3 – jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)1,5 szklanki mielonych
migdałów1,5 szklanki mielonego
maku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii¼ łyżeczki
soliWykonanie:Wymieszać
mak,
migdały i
proszek do pieczenia.W dużej misce ubić
masło z
cukrem, dodać
żółtka i
wanilię, dokładnie zmiksować.Dodać mieszankę
makowo-
migdałową i dokładnie wymieszać.Osobno ubić
białka z
solą, po czym delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto przełożyć do foremek na mufinki wyłożonych papilotkami. (Uwaga: Zamiast foremek na mufinki można też wykorzystać keksówkę).Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut (lub 20-25 minut w przypadku keksówki). Studzić na kratce.Posypać pudrem z fruktozy (opcjonalnie).Smacznego!