ßßß Cookit - przepis na BABECZKI MAKOWO-MIGDAŁOWE

BABECZKI MAKOWO-MIGDAŁOWE

nazwa

Wykonanie

Urocze babeczki bez mąki i bez cukru!
Rolę mąki tym razem przejęły mielone migdały i mak, a cukier zastąpiła fruktozą.
Śmiało mogą rywalizować z tradycyjnym makowcem o miejsce na Świątecznym stole :)
Przepis cytuję za jego Autorką.
Składniki: (na około 12-14 babeczek)
150 g miękkiego masła
5 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
1/2 szklanki fruktozy (w wersji oryginalnej było 2/3 – jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)
1,5 szklanki mielonych migdałów
1,5 szklanki mielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Wymieszać mak, migdały i proszek do pieczenia.
W dużej misce ubić masło z cukrem, dodać żółtka i wanilię, dokładnie zmiksować.
Dodać mieszankę makowo-migdałową i dokładnie wymieszać.
Osobno ubić białka z solą, po czym delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do foremek na mufinki wyłożonych papilotkami. (Uwaga: Zamiast foremek na mufinki można też wykorzystać keksówkę).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut (lub 20-25 minut w przypadku keksówki). Studzić na kratce.
Posypać pudrem z fruktozy (opcjonalnie).
Smacznego!
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/05/babeczki-makowo-migdalowe