Wykonanie
Kruche
makowe babeczki pieczone w foremce do tradycyjnych muffinek. Z najlepszą domową masą
makową . Oprószone
cukrem pudrem. Długo utrzymują świeżość. Upieczone babeczki można również zamrozić na kilka tygodni w szczelnym pojemniczku. Do babeczek można śmiało wykorzystać masę
makową pozostałą z innych makowych świątecznych wypieków, wystarczy do niej dodać
jajko. Polecam!Składniki na 12 sztuk:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej200 g
masła, zimnego2
żółtka1/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soli1 czubata łyżka kwaśnej
śmietany 18%Mąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Składniki na masę
makową:170 g
maku55 g jasnego
brązowego cukru lub drobnego
cukru do wypieków40 g
rodzynków lub sułtanków lub
suszonej żurawiny15 g
orzechów włoskich lub pekan, posiekanych1 łyżka
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów lub
aromatu migdałowegopół łyżeczki
cynamonu1/3 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1
jajko, roztrzepane
Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do tak przygotowanego
maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodając roztrzepane
jajko, wymieszać. Odłożyć na bok.Wykonanie:Standardową formę do muffinek wysmarować
masłem.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim
kubkiem lub foremką do wycinania
ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, w środku każdego kółka wyciąć mniejszą foremką gwiazdkę. Przyłożyć do babeczek, starając się zlepić kruche ciasto razem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, sprawdzić spód babeczek. Jeśli będzie niedopieczony, włożyć babeczki na dodatkowe 5 minut do piekarnika. Wyjąć, wystudzić na kratce.Jeśli zostanie odrobina ciasta kruchego - można upiec kruche
ciasteczka! W temperaturze 190ºC przez 10 - 15 minut, do zrumienienia brzegów.Schłodzone babeczki popudrować. Przed pudrowaniem można również zamrozić.Smacznego :-).