Wykonanie
Makowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Im więcej masy makowej, tym lepiej. W zasadzie znam tylko jedną osobę, która woli więcej ciasta. Ten makowiec, właściwie placek, albo
tarta z
makiem, stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej
strucli. Do tego po brzegi wypełniony jest
bakaliami. Czego chcieć więcej?Składniki ( na formę 26cm):Na kruche ciasto:-200g
mąki pszennej-200g
mąki krupczatki-1 łyżeczka
cynamonu-1
jajko-200g zimnego
masła-1 łyżka
śmietany 12%-1 łyżka
brązowego cukru-szczypta
soliNa masę
makową:-350g
maku niebieskiego-3/4 szklanki
rodzynek-3/4 szklanki
orzechów włoskich-3/4 szklanki
migdałów-150g marcepanu-2 łyżki
skórki pomarańczowej-1/2 szklanki
suszonych daktyli pokrojonych na mniejsze kawałki-2 łyżki
cukru pudru-4 łyżki płynnego
miodu-4 łyżki
śmietany 18%-3
jajka (oddzielamy
białka od
żółtek)Przygotowujemy masę
makową (można to zrobić dzień wcześniej).
Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, odstawiamy na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie, dokładnie odsączamy go na sicie i mielimy dwukrotnie.
Orzechy i
migdały siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy
rodzynki i zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Odsączamy.Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy wraz z
cukrem pudrem. Dodajemy
mak,
miód,
śmietanę i
żółtka. Miksujemy do połączenia. Wrzucamy
daktyle,
skórkę pomarańczową,
orzechy,
rodzynki oraz
migdały. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę
śmietany.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.Przygotowujemy ciasto. Wszystkie wymienione składniki łączymy i krótko zagniatamy. Można to zrobić za pomocą malaksera. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odrywamy niewielki kawałek, zawijamy go i chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na dość cienki placek (w razie potrzeby podsypujemy
mąką) i wylepiamy nim wysmarowaną
masłem i wysypana
mąką formę. Wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy foremkami dowolne kształty (albo paski i formujemy kratkę). Na podpieczony spód równomiernie wykładamy masę
makową. Dekorujemy
ciastem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!