ßßß
Makowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Im więcej masy makowej, tym lepiej. W zasadzie znam tylko jedną osobę, która woli więcej ciasta. Ten makowiec, właściwie placek, albo tarta z makiem, stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej strucli. Do tego po brzegi wypełniony jest bakaliami. Czego chcieć więcej?Składniki ( na formę 26cm):Na kruche ciasto:-200g mąki pszennej-200g mąki krupczatki-1 łyżeczka cynamonu-1 jajko-200g zimnego masła-1 łyżka śmietany 12%-1 łyżka brązowego cukru-szczypta soliNa masę makową:-350g maku niebieskiego-3/4 szklanki rodzynek-3/4 szklanki orzechów włoskich-3/4 szklanki migdałów-150g marcepanu-2 łyżki skórki pomarańczowej-1/2 szklanki suszonych daktyli pokrojonych na mniejsze kawałki-2 łyżki cukru pudru-4 łyżki płynnego miodu-4 łyżki śmietany 18%-3 jajka (oddzielamy białka od żółtek)Przygotowujemy masę makową (można to zrobić dzień wcześniej). Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, odstawiamy na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie, dokładnie odsączamy go na sicie i mielimy dwukrotnie. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Odsączamy.Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mak, miód, śmietanę i żółtka. Miksujemy do połączenia. Wrzucamy daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki oraz migdały. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę śmietany. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.Przygotowujemy ciasto. Wszystkie wymienione składniki łączymy i krótko zagniatamy. Można to zrobić za pomocą malaksera. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odrywamy niewielki kawałek, zawijamy go i chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na dość cienki placek (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i wysypana mąką formę. Wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy foremkami dowolne kształty (albo paski i formujemy kratkę). Na podpieczony spód równomiernie wykładamy masę makową. Dekorujemy ciastem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!