ßßß
Makowiec na cieście drożdżowo-francuskim, czyli kombo jednych z najlepszych przepisów na blogu: rogali marcińskich i makowca zawijanego . Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się powtórzy ;-). Makowiec (a w zasadzie 3 makowce!) jest wykwintny i obłędny w smaku, bije na głowę makowca zawijanego. Chrupiąca skórka ciasta francuskiego i mięciutkie delikatne ciasto przypominające te od croissantów. To przepis na bogato: ciasto zawiera sporo masła, długo utrzymuje świeżość i miękkość. Został zaklepany przez rodzinkę na kolejne święta ;-).Z przepisu otrzymacie 3 makowce.Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:250 ml letniego mleka1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych1 duże jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii525 g mąki pszennej3 łyżki cukruszczypta soli225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 30 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić pół cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi, odwrócić ciasto o 90º (by wałkowanie było prostsze) i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć ponownie na 3 części i schłodzić przez 45 minut w lodówce (ciasto owijamy folią spożywczą, by nie wyschło).Proces wałkowania i składania powtarzać kolejne 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.Masa makowa:400 g maku80 g płynnego miodu80 g miałkiego brązowego cukru80 g suszonej żurawiny40 g orzechów włoskich, posiekanych2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej3 białka (z dużych jajek)Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki (oprócz białek), wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno 3 białkami.Ponadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniakandyzowana skórka pomarańczowa do posypaniaSkładniki na lukier:1 szklanka cukru pudru3 - 4 łyżki gorącej wodyCukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.Wykonanie:Schłodzone ciasto półfrancuskie wyjąć z lodówki na 20 minut przed przygotowaniem makowców. Przekroić na 3 równe części, nadzienie makowe również podzielić na 3 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt około 30 x 25 cm. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (wykonanie można podpatrzyć w wieńcu drożdżowym). Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Wyrośnięte makowce posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 25 minut, lub do zbrązowienia ciasta (uważamy, by nie przypalić). Jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego :-).



Zapisz Zapisz