Wykonanie
Makowiec na cieście
drożdżowo-francuskim, czyli kombo jednych z najlepszych przepisów na blogu:
rogali marcińskich i makowca zawijanego . Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się
powtórzy ;-). Makowiec (a w zasadzie 3 makowce!) jest wykwintny i obłędny w smaku, bije na głowę makowca zawijanego. Chrupiąca skórka
ciasta francuskiego i mięciutkie delikatne ciasto przypominające te od
croissantów. To przepis na bogato: ciasto zawiera sporo
masła, długo utrzymuje świeżość i miękkość. Został zaklepany przez rodzinkę na kolejne święta ;-).Z przepisu otrzymacie 3 makowce.Składniki na
ciasto drożdżowo - francuskie:250 ml letniego
mleka1 łyżka suchych
drożdży (12 g) lub 24 g
drożdży świeżych1 duże
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii525 g
mąki pszennej3 łyżki
cukruszczypta
soli225 g
masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 30 g roztopionego
masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość
masła z przepisu (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić pół cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi, odwrócić ciasto o 90º (by wałkowanie było prostsze) i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości
mąki do podsypywania. Złożyć ponownie na 3 części i schłodzić przez 45 minut w lodówce (ciasto owijamy folią spożywczą, by nie wyschło).Proces wałkowania i składania powtarzać kolejne 3
razy, chłodząc ciasto
między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.Masa makowa:400 g
maku80 g płynnego
miodu80 g miałkiego
brązowego cukru80 g
suszonej żurawiny40 g
orzechów włoskich, posiekanych2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub
aromatu migdałowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowej70 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej3
białka (z dużych
jajek)
Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego
maku dodać pozostałe składniki (oprócz
białek), wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno 3
białkami.Ponadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniakandyzowana
skórka pomarańczowa do posypaniaSkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki gorącej
wodyCukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą
wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy
lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę
wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać
cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.Wykonanie:Schłodzone ciasto półfrancuskie wyjąć z lodówki na 20 minut przed przygotowaniem makowców. Przekroić na 3 równe części, nadzienie
makowe również podzielić na 3 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt około 30 x 25 cm. Rozsmarować na nim masę
makową i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć.
Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty (wykonanie można podpatrzyć w wieńcu
drożdżowym). Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Wyrośnięte makowce posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i piec około 25 minut, lub do zbrązowienia ciasta (uważamy, by nie przypalić). Jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.Smacznego :-).
Zapisz Zapisz