Wykonanie
No i się zaczęło... Nowy Rok wystartował tak intensywnie, że nie wiadomo kiedy, a zrobił się już 3 dzień 2015... Czy tak będzie też przez kolejne 12 miesięcy? Mąż wysłuchał mojego wywodu na temat tegorocznych
planów i stwierdził... że za dużo od siebie wymagam... a
potem dodał, że jak mnie zna, to przynajmniej większość mi się uda... I oby miał rację, bo zeszły rok zdecydowanie dodał mi energii i żal jej nie wykorzystać :-) Więc trzymajcie kciuki, a jaj
będę Was na bieżąco informować co i jak :-)A co planujecie upiec na pierwszą niedzielę roku? Może
struclę makową? Ale taką wzbogaconą
figami, marcepanem,
skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie,
póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-)SKŁADNIKICiasto:500 g
mąki pszennej50 g
masła2
jajka25 g
drożdży3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mleka1 łyżka
cukru z
waniliąNadzienie:400 g
maku200 g masy marcepanowej100 g suszonych fig50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 szklanka
cukru2
jajkaaromat migdałowyLukier:1 szklanka
cukru pudru4 łyżki gorącej
wodydodatkowo: posiekane
migdały,
skórka pomarańczowa, suchy
makDrożdże rozpuszczamy w letnim
mleku,
jajka roztrzepujemy w miseczce. Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy
masło w małych kawałeczkach i rozcieramy całość w dłoniach. Dodajemy
drożdże,
jajka i zagniatamy gładkie ciasto (do chwili aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni). Odstawiam na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Mak zalewamy wrzątkiem (powinno go być 1 - 1,5 cm nad powierzchnię
maku), zostawiamy na 20 - 30 minut i odsączamy. Następnie mieszamy
mak z
cukrem, skórką i pokrojonymi
figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy
jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę.
Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy
struclę. To samo robimy z druga częścią ciasta.
Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą
wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką,
migdałami lub
makiem.