Wykonanie
Wyrabiania kruchego ciasta nauczyła mnie babcia. Jej kruche ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka. Wykorzystałam jej przepis do mojego pierwszego makowca od A do Z. Czego więcej trzeba. Babcine kruche ciasto, domowa masa makowa pachnąca
skórką pomarańczową i dużo, dużo lukru.Masa makowa:500 g
maku10 łyżek
miodu1/2 szkl
orzechów włoskich1/2 szkl
orzechów laskowych1/2 szkl
migdałów1/2 szkl
suszonych moreli1/4 szkl
rodzynek1/4 szkl
skórki pomarańczowej kandyzowanej150 gram
masławoda do parzenia
woda do gotowania4
białkaCiasto:4 szkl
mąki200 g
masła1 szkl
cukru4
żółtka4 łyżki
śmietany 18 %4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa makowa:-
Mak zalewamy na noc wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem. Wrzątku nalewamy 3 cm ponad powierzchnię
maku.- Na drugi dzień odsączam. Nalewamy świeżej
wody i wstawiamy na wolny ogień na około 25 minut. Po tym czasie
mak odcedzamy na drobnym sitku przez gazę przez około 2 godziny. Ważne jest, aby w
maku nie została
woda.- Następnie odsączony i przestudzony
mak trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach.- Do zmielonego
maku dolewamy roztopione
masło i
miód. Wszystko dokładnie mieszamy.-
Bakalie siekamy i dodajemy do masy.- Masę odstawiamy na kilka godzin, aby składniki połączyły się.-
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą
makowąCiasto:- z podanych składników zagniatamy ciasto. Robimy to jak najszybciej, aby za bardzo nie rozpuścić
masła. Spowoduje to konieczność dosypywania
mąki, a ta z kolei sprawi, że ciasto będzie twarde.- Przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie tortownicy. Następnie nakładamy masę
makową i kolejną warstwę kruchego ciasta. Możemy je położyć rozwałkowane, ale możemy mu nadać kształt jaki lubimy - gwiazdki, grudki, szachownica.Pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 minut.Na koniec polewamy sporą ilością lukru.Smacznego:)