Wykonanie
Ciasto:150 g
miodu150 g
cukru3 łyżeczki
masła9 łyżeczek
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika4
białka150 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
rodzynek50 g
skórki pomarańczowej50 g
orzechów włoskich50 g
orzechów laskowych50 g
migdałów w płatkach50 g suszonych
śliwekpowidła śliwkoweMasa czekoladowa:1 szklanka
śmietany 30/36%0,5 szklanki
cukru2 łyżki
masła2 tabliczki
gorzkiej czekoladyWykonanie:Pracę rozpoczynamy od zagotowania
miodu z połową
cukru,
masłem, 6 łyżeczkami
kakao. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy
przyprawę do piernika i studzimy.W czasie studzenia wszystkie
bakalie drobno siekamy.
Białka ubijamy na pianę z
cukrem i stopniowo dodajemy ostudzoną masę
miodową, ciągle miksując.Następnie dodajemy przesiane pozostałe sypkie składniki.Na koniec do ciasta dodajemy 3/4
bakalii i mieszamy.Ciasto wlewamy do foremki keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180 st.Wystudzone ciasto przecinamy na 3 blaty, dokładnie smarujemy powidłami i ponownie składamy.Na samym końcu wykonujemy
polewę czekoladową.
Śmietanę zagotowujemy z
cukrem i
masłem.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, następnie stopniowo dodajemy do niej
śmietanę, kontrolując konsystencję masy. Ja dodałam nieco mniej
śmietany.Masę rozsmarowujemy na cieście, posypujemy pozostałymi
bakaliami i ponownie lekko polewamy
czekoladą, aby tylko skleić
bakalie.Smacznego!