Wykonanie
Piernik im starszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki
czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo
bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu
śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha.*foremka 23*28 cmSkładniki: na ciasto:150 g
masła600 g
mąki1
jajko1/2 szklanki
cukru200 g
miodu1 opakowanie
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
mleka na nadzienie:50 g suszonych
śliwek100 g
rodzynek100 g
orzechów włoskich100 g
skórki pomarańczowej kandyzowanej400 g
powideł śliwkowychwierzch:1 szklanka
cukru pudru1
białkołyżka wrzątku2 łyżki posypki
Bakalie posiekać i wymieszać z powidłami.
Masło utrzeć z
cukrem, następnie dodawać
miód i
jajko. Ucierając wsypać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawę do piernika.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim
sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować połowę nadzienia i przykryć
ciastem. Następnie rozłożyć pozostałe nadzienie i ostatni blat ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut.
Białko utrzeć z wrzątkiem i
cukrem pudrem. Polać wystudzone ciasto i posypać posypką. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.