ßßß
Piernik im starszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha.*foremka 23*28 cmSkładniki: na ciasto:150 g masła600 g mąki1 jajko1/2 szklanki cukru200 g miodu1 opakowanie przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżki mleka na nadzienie:50 g suszonych śliwek100 g rodzynek100 g orzechów włoskich100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej400 g powideł śliwkowychwierzch:1 szklanka cukru pudru1 białkołyżka wrzątku2 łyżki posypkiBakalie posiekać i wymieszać z powidłami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować połowę nadzienia i przykryć ciastem. Następnie rozłożyć pozostałe nadzienie i ostatni blat ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Białko utrzeć z wrzątkiem i cukrem pudrem. Polać wystudzone ciasto i posypać posypką. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.