Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na tradycyjny piernik. Dla wszystkich przygotowujących świąteczne przysmaki w pośpiechu, mam dobrą wiadomość- surowe ciasto nie musi leżakować przed pieczeniem (tak jak w przepisie na piernik staropolski, który też jeszcze przed tymi świętami pojawi się na blogu :). Piernik, który widnieje na zdjęciach nie jest bardzo pracochłonny i może być długo przechowywany, zyskując z każdym dniem na smaku. Mój jest dość skromny, bez
bakalii, ale jak najbardziej można je dodać. Dla fanów świątecznej klasyki! :)Składniki:500 g
mąki250 g
miodu150 g
masła180 g
cukru4
jajka1
żółtko15 g
proszku do pieczenia80 ml
mleka2 łyżki
przyprawy do piernika100-150 g
orzechów włoskich30 g smażonej
skórki pomarańczowejDo garnka o grubym dnie wsypać 2 łyżki
cukru i podgrzewać do rozpuszczenia i zbrązowienia (nie dopuścić do przypalenia!). Zalać 2 łyżkami
wody (uwaga na reakcję,
woda zawrze) i wymieszać z karmelem. Podgrzewać mieszankę do rozpuszczenia bryłek karmelu. Dodać
miód,
masło i na wolnym ogniu doprowadzić mieszankę do wrzenia, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żółtka ubić z
cukrem (pozostawiając 2 łyżki
cukru na później) na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze schłodzoną masą
miodową i
przyprawą do piernika.
Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich pozostałe 2 łyżki
cukru i jeszcze przez chwilę ubijać.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce. Ubite
białka delikatnie wmieszać do masy
żółtkowo-miodowej, dosypując po trochę przesianą
mąkę z proszkiem. Na koniec, dodać do ciasta posiekane
orzechy i
skórkę pomarańczową. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, o wymiarach ok. 32 cm x 14 cm. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 ºC.Smacznego!
Źródło przepisu: "Kuchnia polska. Tylko sprawdzone przepisy", Wydawnictwo Olesiejuk