Wykonanie
Jak co roku mi przypadło przygotowanie ciast na Święta :) Wstałam dziś wcześnie rano i zabrałam się do pracy. Z godziny na godzinę słodkich specjałów przybywa, niebawem wszystkie pojawią się na blogu tym czasem na pierwszy ogień: przepyszny piernik... oczywiście nie mogłam się powstrzymać i zjadłam spory kawałek. Piernik jest miękki , puszysty i lekko wilgotny - taki jak lubię :)SKŁADNIKI:blaszka keksowa 13x31cm2 kopiaste szklanki
mąki (ok 280g)3
jajka1/2 słoiczka (małego)
powideł śliwkowych (ok 150g)1 szklanka
cukru (ok 200g)3 łyżki
przyprawy do piernikakostka
masła (250g) + 2 łyżki na polewę3 łyżki
kakao2 łyżki
miodułyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 garście posiekanych lekko
orzechów włoskich (ok 50g)łyżka
skórki pomarańczowej (posiekanej)1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
mlekapłatki migdałowe do ozdobieniaPrzygotowania rozpoczynamy od roztopienia
masła (na maleńkim ogniu). Do płynnego
masła dodajemy
przyprawę do piernika,
kakao,
powidła śliwkowe oraz
miód. Masę odstawiamy do przestygnięcia.W tym czasie
jajka rozcieramy z
cukrem na puszystą masę, a następnie dolewamy do nich lekko przestudzone
masło z
przyprawami . Całość mieszamy, w następnej kolejności dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz posiekane
orzechy i
skórkę pomarańczową. Łączymy składniki i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą keksówki.Ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 50 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie dopieczone.W czasie gdy piernik się studzi (wyjęty z brytfanki) robimy
czekoladową polewę:Garnuszek stawiamy na ogniu, wkładamy połamaną
czekoladę,
masło (2 łyżki) oraz wlewamy
mleko. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Polewą ozdabiamy zimne ciasto , posypujemy
płatkami migdałowymi i zostawiamy do zastygnięcia.SMACZNEGOJestem bardzo ciekawa czy ten przepis przypadł Wam do gustu. Zapraszam do dzielenia się opiniami w komentarzach :)