Wykonanie
Lubię ciasta puszyste, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, nie pogardzę świątecznym piernikiem dojrzewającym, ale sama zawsze zapominam go nastawić o czasie. Dlatego też, tuż przed świętami ratuję się szybkim przepisem na piernik w kilka chwil. Uwielbiam go, jest puszysty, wilgotny, a jego zapach natychmiast przywołuje w domu radość i świąteczny nastrój. W takich chwilach jedyne co ma się ochotę zrobić to zasiąść z dobrą książką,
kubkiem ciepłego
mleka i pajdą gorącego piernika ociekającego
czekoladową polewą. Palce lizać! ;)
Składniki:Ciasto:2 szklanki*
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżki gorzkiego
kakao1 łyżka
przyprawy do piernika2 duże
jajka1 szklanka
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego2 łyżki płynnego
miodu1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka1/2 szklanki
powideł śliwkowychDodatkowo na polewę:100 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
masła2 łyżki
mleka2 łyżeczki
miodu1/4 łyżeczki
przyprawy do piernikakandyzowana
skórka pomarańczowa*szklanka 250 ml
Mąkę, proszek,
sodę,
kakao i
przyprawę do piernika przesiać.
Jajka ubić do białości stopniowo dosypując
cukier i
cukier waniliowy. Do ubitych
jajek (cały czas ubijając) dodawać
mleko na przemian z
mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać
miód,
olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową. Smacznego!