ßßß
Składniki:Ciasto:2 szklanki* mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki gorzkiego kakao1 łyżka przyprawy do piernika2 duże jajka1 szklanka cukru2 łyżeczki domowego cukru waniliowego2 łyżki płynnego miodu1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka1/2 szklanki powideł śliwkowychDodatkowo na polewę:100 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka masła2 łyżki mleka2 łyżeczki miodu1/4 łyżeczki przyprawy do piernikakandyzowana skórka pomarańczowa*szklanka 250 ml
Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!