Wykonanie
Jeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez
maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie
maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić i nabałaganić w kuchni ;).Ja masę
makową zrobiłam na podstawie przepisu podanego przez Marzenę na jej blogu (dokładnie tu). Dodałam swoje ulubione
bakalie, zamieniłam
cukier na
miód i gotowe :) Co prawda na ogół z powodzeniem używam tej z przepisu, który od ubiegłego roku widnieje już na blogu (znajdziecie go tutaj), nie chciałam zostać z 6
żółtkami, na których wykorzystanie jakoś nie miałam pomysłu. Dzięki Marzenie odważyłam się spróbować czegoś nieco innego i muszę przyznać, że efekt końcowy był bardziej niż zadowalający. Masa ładnie się trzyma i nie rozpada się przy krojeniu.Ten makowiec jest słodki, ale nie przesadnie, więc możecie śmiało pójść na całość z
cukrem pudrem ;) Możecie też upiec go nawet kilka dni przed świętami i przechowywać szczelnie owinięty, oszczędzając sobie nieco pracy przed samą Wigilią. Pamiętajcie tylko, by zostawić wtedy posypywanie
cukrem na ostatnią chwilę, żeby nie zdążył się zbrylić lub rozpuścić.Polecam :)
Składniki na dużą prostokątną formę:3 szklanki
mąki pszennej250g zimnego
masła3/4 szklanki drobnego
cukru1
jajko plus 1
żółtkoMasa makowa:250g
maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie1/2 – 3/4 szklanki płynnego
mioduokoło 200g
bakali w dowolnych proporcjach (u mnie
orzechy włoskie,
skórka pomarańczowa,
płatki migdałowe,
rodzynki, sułtanki i
żurawina)1 łyżka
Amaretto lub 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego2 łyżki miękkiego
masła1
jajko, roztrzepaneDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Zacznij od przygotowania masy makowej.
Mak oraz
bakalie wymieszaj dokładnie. Dodaj
miód,
masło oraz roztrzepane
jajko i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw na bok.
Mąkę wsyp do dużej misy i dodaj pokrojone drobno
masło. Przesiekaj lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż pojawią się grudki, jak przy robieniu kruszonki. Wsyp
cukier i wymieszaj dokładnie.Na koniec dodaj roztrzepane
jajko oraz
żółtko i zagnieć szybko jednolite ciasto. Podziel je na dwie równe części, z każdej uformuj kulę i spłaszcz lekko.
Owiń obie porcje ciasta folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.Formę do ciasta wysmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Wyjmij jedną cześć ciasta z lodówki i wylep nią spód formy. Możesz ułatwić sobie pracę rozwałkowując je najpierw lekko lub ścierając na tarce, a
potem dociskając do formy.Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześniej masę
makową i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach tarki drugą część ciasta. Rozprowadź równomiernie.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 50 minut, aż wierzch będzie upieczony i nabierze ładnego koloru. Wystudź w formie.Przed podaniem oprósz obficie
cukrem pudrem i pokrój w równe kwadraty.Smacznego :)