ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym cieście...

Makowiec na kruchym cieście...

nazwa

Wykonanie

Jeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić i nabałaganić w kuchni ;).
Ja masę makową zrobiłam na podstawie przepisu podanego przez Marzenę na jej blogu (dokładnie tu). Dodałam swoje ulubione bakalie, zamieniłam cukier na miód i gotowe :) Co prawda na ogół z powodzeniem używam tej z przepisu, który od ubiegłego roku widnieje już na blogu (znajdziecie go tutaj), nie chciałam zostać z 6 żółtkami, na których wykorzystanie jakoś nie miałam pomysłu. Dzięki Marzenie odważyłam się spróbować czegoś nieco innego i muszę przyznać, że efekt końcowy był bardziej niż zadowalający. Masa ładnie się trzyma i nie rozpada się przy krojeniu.
Ten makowiec jest słodki, ale nie przesadnie, więc możecie śmiało pójść na całość z cukrem pudrem ;) Możecie też upiec go nawet kilka dni przed świętami i przechowywać szczelnie owinięty, oszczędzając sobie nieco pracy przed samą Wigilią. Pamiętajcie tylko, by zostawić wtedy posypywanie cukrem na ostatnią chwilę, żeby nie zdążył się zbrylić lub rozpuścić.
Polecam :)
Składniki na dużą prostokątną formę:
3 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 jajko plus 1 żółtko
Masa makowa:
250g maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie
1/2 – 3/4 szklanki płynnego miodu
około 200g bakali w dowolnych proporcjach (u mnie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, rodzynki, sułtanki i żurawina)
1 łyżka Amaretto lub 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko, roztrzepane
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak oraz bakalie wymieszaj dokładnie. Dodaj miód, masło oraz roztrzepane jajko i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw na bok.
Mąkę wsyp do dużej misy i dodaj pokrojone drobno masło. Przesiekaj lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż pojawią się grudki, jak przy robieniu kruszonki. Wsyp cukier i wymieszaj dokładnie.
Na koniec dodaj roztrzepane jajko oraz żółtko i zagnieć szybko jednolite ciasto. Podziel je na dwie równe części, z każdej uformuj kulę i spłaszcz lekko. Owiń obie porcje ciasta folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Formę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij jedną cześć ciasta z lodówki i wylep nią spód formy. Możesz ułatwić sobie pracę rozwałkowując je najpierw lekko lub ścierając na tarce, a potem dociskając do formy.
Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześniej masę makową i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach tarki drugą część ciasta. Rozprowadź równomiernie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 50 minut, aż wierzch będzie upieczony i nabierze ładnego koloru. Wystudź w formie.
Przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem i pokrój w równe kwadraty.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/12/17/makowiec-na-kruchym-ciescie