Wykonanie
Jeśli ktoś nie robi albo nie lubi kutii, proponuję łamańce z
makiem. Pyszne kruche
ciasteczka w towarzystwie
maku z
alkoholem i
bakaliami, pyszności ! :)Ja łamańce robię zawsze przy okazji zabawy z
makiem przy kutii .
ciasteczka:250 gramów
maki pszennej tortowej100 gram miękkiego
masła2 duże
jaja (lub 3 średnie)40 gramów
cukru1 łyżka
cukru waniliowegomasa makowa:2 szklanki
maku1 szklanka płynnego
miodukieliszek
wódki (można dać np
wódkę i 2 łyżki
rumu lub
amaretto)100 gramów
rodzynek100 gramów
bakalii (możemy sobie pomieszać
orzechy,
skórkę pomarańczową,
migdały, co lubimy)Z
masła,
mąki,
cukru,
cukru waniliowego i
jajek zagnieść kruche ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie na omączonym blacie, posypanym
mąką wałkiem, wywałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawać trójkąty lub romby.Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, nie urosną wcale), piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, jeśli będziemy piec w termoobiegu temperaturę zmniejszamy do 170 stopni.Z podanej porcji wychodzą dwie blachy
ciasteczek.
Rodzynki przelać wrzątkiem, odcedzić na sitku,
orzechy posiekać,
bakalie drobniutko pokroić.
Mak przepłukać, zalać
wodą, zagotować (około 2 minutki), odcedzić, np przez gazę lub bardzo gęste sitko, zmielić dwa, trzy
razy w maszynce, przełożyć do makutry lub miski, dodać
miód, utrzeć na jednolitą masę (ucierałam drewnianym tłuczkiem do
ziemniaków w misce, z braku makutry).Następnie do
maku wlać
alkohol, wsypać odsączone
rodzynki, posiekane
orzechy, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.Potrawę podajemy w towarzystwie kruchych
ciasteczek, które piekliśmy na początku.