Wykonanie
Aby przygotować
mak do łamańców szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
szklanka
maku, 2 szklanki
mleka, 4 łyżki
masła, pół szklanki
miodu, 5 dkg
orzechów, 5 dkg fig, 5 dkg
migdałów, 2 łyżki
rodzynek, 2
żółtka, 3 łyżki
cukru,
cukier waniliowySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Mak zalać
mlekiem i gotować na małym ogniu pół godziny, odsączyć i kilkakrotnie przepuścić
mak przez maszynkę. Utrzeć
masło z
cukrem i
żółtkami, dodać posiekane
bakalie, sparzone wrzątkiem
rodzynki, rozpuszczony
miód,
mak i dokładnie wymieszać. Włożyć
mak do salaterki i wstawić go do lodówki, a przed podaniem udekorować łamańcami .