ßßß
Makowo – serowe ciasto kojarzy mi się przede wszystkim ze słodkimi paczkami dla weselnych gości, których jest niezbędnym składnikiem w mojej okolicy. Tutaj w eleganckiej i lżejszej wersji, idealnie prezentującej się na świątecznym stole. Dla tych, którym znudziły się tradycyjne, zawijane makowce.
SkładnikiMasa makowa:500 g domowej masy makowej50 g masła1 duże jajko (lub dwa mniejsze)1 łyżka rumugarść lub dwie bakalii (rodzynki, siekane orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)1 łyżka kaszy manny (w zależności od konsystencji masy makowej, można pominąć)Masa serowa:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie1 duże jajko1 łyżka skrobi ziemniaczanejpół szklanki drobnego cukru do wypiekówziarenka z 1/2 laski waniliiDo dekoracji:to, co nam fantazja podpowiada ;) (tutaj 100 g białej czekolady i zbożowe kuleczki w czekoladzie)Tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki formy, dolną warstwę papieru wypuszczamy na zewnątrz). Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy, następnie ucieramy z masą makową do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie, kaszę mannę i rum. Wykładamy masę na spód tortownicy, wyrównujemy łopatką.Ser ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy jajko oraz skrobię, miksujemy krótko, aby nie napowietrzać masy. Wylewamy na masę makową, wyrównujemy.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 – 40 minut (do ścięcia masy serowej – sprawdzamy, czy środek tarty jest sprężysty).Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimną tartę dowolnie dekorujemy.

Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-01-08Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:40MCałkowity czas:70MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)