Wykonanie
Makowo –
serowe ciasto kojarzy mi się przede wszystkim ze słodkimi paczkami dla weselnych gości, których jest niezbędnym składnikiem w mojej okolicy. Tutaj w eleganckiej i lżejszej wersji, idealnie prezentującej się na świątecznym
stole. Dla tych, którym znudziły się tradycyjne, zawijane makowce.
SkładnikiMasa makowa:500 g domowej masy makowej50 g
masła1 duże
jajko (lub dwa mniejsze)1 łyżka
rumugarść lub dwie
bakalii (
rodzynki, siekane
orzechy,
migdały,
skórka pomarańczowa)1 łyżka
kaszy manny (w zależności od konsystencji masy makowej, można pominąć)Masa serowa:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie1 duże
jajko1 łyżka
skrobi ziemniaczanejpół szklanki drobnego
cukru do wypiekówziarenka z 1/2
laski waniliiDo dekoracji:to, co nam fantazja podpowiada ;) (tutaj 100 g
białej czekolady i zbożowe kuleczki w
czekoladzie)Tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki formy, dolną warstwę papieru wypuszczamy na zewnątrz). Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy
jajko i miksujemy, następnie ucieramy z masą
makową do połączenia składników. Na końcu dodajemy
bakalie,
kaszę mannę i
rum. Wykładamy masę na spód tortownicy, wyrównujemy
łopatką.
Ser ucieramy z
cukrem i ziarenkami
wanilii. Dodajemy
jajko oraz
skrobię, miksujemy krótko, aby nie napowietrzać masy. Wylewamy na masę
makową, wyrównujemy.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 – 40 minut (do ścięcia masy serowej – sprawdzamy, czy środek tarty jest sprężysty).Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimną tartę dowolnie dekorujemy.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-01-08Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:40MCałkowity czas:70MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)