ßßß Cookit - przepis na Tarta makowo – serowa

Tarta makowo – serowa

nazwa

Wykonanie

Makowoserowe ciasto kojarzy mi się przede wszystkim ze słodkimi paczkami dla weselnych gości, których jest niezbędnym składnikiem w mojej okolicy. Tutaj w eleganckiej i lżejszej wersji, idealnie prezentującej się na świątecznym stole. Dla tych, którym znudziły się tradycyjne, zawijane makowce.
Składniki
Masa makowa:
500 g domowej masy makowej
50 g masła
1 duże jajko (lub dwa mniejsze)
1 łyżka rumu
garść lub dwie bakalii (rodzynki, siekane orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)
1 łyżka kaszy manny (w zależności od konsystencji masy makowej, można pominąć)
Masa serowa:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
1 duże jajko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Do dekoracji:
to, co nam fantazja podpowiada ;) (tutaj 100 g białej czekolady i zbożowe kuleczki w czekoladzie)
Tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki formy, dolną warstwę papieru wypuszczamy na zewnątrz). Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy, następnie ucieramy z masą makową do połączenia składników. Na końcu dodajemy bakalie, kaszę mannę i rum. Wykładamy masę na spód tortownicy, wyrównujemy łopatką.
Ser ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy jajko oraz skrobię, miksujemy krótko, aby nie napowietrzać masy. Wylewamy na masę makową, wyrównujemy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 – 40 minut (do ścięcia masy serowej – sprawdzamy, czy środek tarty jest sprężysty).
Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimną tartę dowolnie dekorujemy.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-01-08
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
40M
Całkowity czas:
70M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/01/08/tarta-makowo-serowa