ßßß Cookit - przepis na Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Makowiec na kawałku ciasta. Choć my moglibyśmy jeść samą masę makową, warto dla odmiany spróbować czegoś nowego :-). Masa makowa bogata w bakalie i miód, delikatny biszkopt ze znanego Wam przepisu (choć tym razem już nim nie rzucamy ;-). Warstwa biszkoptu jest równa z warstwą makową (na zdjęciach jest inaczej - korzystałam z innego przepisu na biszkopt, którego nie polecam..). Warto upiec na tegoroczne święta!
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę makową:
500 g maku
3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
130 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka łagodnego miodu
2 łyżki cukru
4 łyżki oleju
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (można mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony mak, miód, olej, bakalie, ekstrakt i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Formę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.
Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt .
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.
Przygotowane ciasto biszkoptowe wylać na gorącą masę makową. Piec dodatkowe 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto odwrócić, by biszkopt znajdował się na spodzie.
Wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą - dowolnie.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-na-biszkopcie