Wykonanie
Makowiec na kawałku ciasta. Choć my moglibyśmy jeść samą masę
makową, warto dla odmiany spróbować czegoś nowego :-). Masa makowa bogata w
bakalie i
miód, delikatny
biszkopt ze znanego Wam przepisu (choć tym razem już nim nie rzucamy ;-). Warstwa
biszkoptu jest równa z warstwą
makową (na zdjęciach jest inaczej - korzystałam z innego przepisu na
biszkopt, którego nie polecam..). Warto upiec na tegoroczne święta!Składniki na
biszkopt:4
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejSkładniki na masę
makową:500 g
maku3
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie130 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka łagodnego
miodu2 łyżki
cukru4 łyżki
oleju100 g posiekanych
orzechów włoskich100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej100 g posiekanych
migdałów lub
płatków migdałowych2 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę (można mikserem). Dodawać
żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony
mak,
miód,
olej,
bakalie, ekstrakt i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
makową.Formę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę
makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.Gdy masa makowa się piecze przygotować
biszkopt .
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.Przygotowane ciasto
biszkoptowe wylać na gorącą masę
makową. Piec dodatkowe 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto odwrócić, by
biszkopt znajdował się na spodzie.Wierzch udekorować
cukrem pudrem, lukrem lub
czekoladą - dowolnie.Smacznego :-).