ßßß
Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Bardzo polecam.Składniki na kruchy spód:200 g mąki pszennej125 g masła, zimnego1 jajko4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm (wymiary dolne, forma rozszerzająca się ku górze) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.Masa makowa:600 g maku500 g jabłek200 g masła250 g drobnego cukru do wypieków5 dużych jajek, białka i żółtka osobno70 g kaszy manny50 g rodzynków50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżeczki ekstraktu z migdałówMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia.Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową.Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.Ponadto:pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczyLukier:1,5 szklanki cukru pudru4 łyżki soku z pomarańczy lub wodySkładniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Lukier rozprowadzić po makowcu i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.Smacznego :-)