Wykonanie
Szybkie do przygotowania ciasto
makowe o smaku
pomarańczowym z dodatkiem
bakalii. Bez potrzeby wcześniejszego namaczania
maku. Makowiec polukrowany i ozdobiony kandyzowaną
skórką pomarańczową . Polecam do przetestowania przepisu jeszcze przed świętami :-).Uwaga: w przepisie używamy suchego i zmielonego
maku . Nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania. Suchy i zmielony już
mak można obecnie zakupić w wielu sklepach lub można zemleć suchy
mak w maszynce do
kawy i w takiej postaci wykorzystać w przepisie.Składniki:2 duże
jajka220 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego150 g
maku zmielonego (suchego)70 g zmielonych
migdałów80 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub soku z
pomarańczyświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy100 g
rodzynków50 g
orzechów włoskich lub pekan, posiekanych100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka i
cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy jajecznej. Strużką wlewać przestudzone
masło, cały czas ubijając. Misę wyjąć z miksera, dodać po kolei: suchy zmielony
mak,
mąkę pszenną przesianą z
proszkiem do pieczenia, zmielone
migdały, kwaśną
śmietanę, ekstrakt z
wanilii i skórkę otartą z
pomarańczy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać
bakalie (3 ostatnie składniki) i delikatnie wymieszać.Ciasto
makowe przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i polukrować. Ozdobić dodatkową skórką kandyzowaną.
Lukier pomarańczowy:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyZ
cukru i soku utrzeć
lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku - jesli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.Smacznego :-).