Wykonanie
Składniki na kruche ciasto:200 g
mąki125 g schłodzonego
masła1
jajko4 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub malakserem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godz. w lodówcePo tym czasie wyjąć z lodówki, formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować lub odrywac po kawałku i wyklejać dno formy, ugnieść na płaskoSchłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto.
Składniki na masę
makową:600 g
maku500 g
jabłek200 g
masła250 g drobnego
cukru5 duzych jaj, osobno
białka i
żółtka70 g
kaszy mannypo 50 g
rodzynek,
orzechów, kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyzeczki ekstraktu z
migdałówPrzygotowanie:
Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkachW misie miksera umieścić
masło i utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanejDodać
żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony
mak, starte
jabłka,
kaszę,
rodzynki, kandyzowaną
skórkę pomarańczową, posiekane
orzechy lub
migdały oraz ekstrakt z
migdałów i zmiksować do połączenia
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą
makowąTak przygotowaną masę
makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180*C ez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia
wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku z mielonego . Sprawdźcie czy ma dobry termin przydatności, stary będzie zjełczały :(Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym .
Ponadto 50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej do ozdoby.
Lukier:1 i 1/2 szklanki
cukru pudru4 łyżki soku z
pomarańczy lub
wodyprzepis stądJa użyłam gotowej białej polewy.