ßßß Cookit - przepis na Makowiec japoński :)

Makowiec japoński :)

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie święta już za nami,ale przecież okres na świąteczne wypieki trwa czemu więc nie spróbować,jeśli jest potrzeba na ciasto,tego makowca.Jest wilgotny dzięki jabłkom,a upieczony z ugotowanego maku ma intensywniejszy kolor i smak.Ja swój piekłam z masy makowej,nie zaopatrzyłam się jeszcze w maszynkę do mielenia,która w tym przypadku jest niezbędna.
9 jajek - osobno białka i żółtka
9 łyżeka kaszy manny
ok.40-50 dkg jabłek,waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu - ścieram na grubej tarce,odciskam sok
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
trochę skóki pomarańczowej,rodzynki
mały proszek do pieczenia - ja dałam kopiatą łyżeczkę
43 dkg cukru pudru - w masie makowej jest już cukier więc zmniejszyłam ilość do 35 dkg
30 dkg maku - u mnie masa makowa
1 masło
Masło ucieram z cukrem,dodaję stopniowo żółtka,następnie mieszając dodaję odciśnięte jabłka,mannę,mak,bakalie,pianę.Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.po tym czasie temp.zwiększam do 190 i piekę jeszcze 15 min.Po ostudzeniu można na wierzch zrobić polewę np.z tego przepisu.
Jeśli używamy suchego maku(30 dkg),to gotujemy go w wodzie,a następnie,gdy woda już odparuje,mielimy w maszynce,ostudzony dodajemy do utartych żółtek z cukrem i masłem j.w.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/12/makowiec-japonski.html