Wykonanie
Lekki ,nie za słodki 13-sto warstwowy przekładaniec zainspirowany różnymi przepisami z mojej ulubionej strony Mojewypieki.pl.Jasny
biszkopt (w/g Mojewypieki.pl):5 dużych
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Blaszke 36 na 24 wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty i każdy nasączyc esensją z zaparzonej czarnej
herbaty.
Biszkopt kakaowy:2
jajka4 łyżki drobnego
cukru3 łyżki
maki tortowej2 łyżki
kakao naturalnegoCiasto wykonujemy identycznie jak jasny
biszkopt.Pieczemy 25minut w temperaturze 160-170ºC.Po upieczeniu zimny
biszkopt nasączamy esensją z
herbaty.Krem budyniowy:1 opakowanie
budyń waniliowy bez
cukru1 i 2/3 szklanki
mleka1/4szklanki
cukru250 g
masłaBudynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mniejsza ilosc
mleka niz na opakowaniu,
budyn ma byc mocno gęsty.Podczas gotowania do
mleka dodac
cukier.Odstawić do ostygnięcia,przykryc
budyń folią spożywczą tak,by stykała sie z warstwą budyniu(zapobiegnie to tworzeniu sie kropelek pary pod folią )
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając dodawać partiami prawie zimny
budyń.Masa śmietanowa z
mascarpone:500ml
śmietana 36% mocno schłodzona250 g
serek mascarpone mocno schłodzony3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyW mikserze ubijamy
śmietane kremówke ,dodając pod koniec
cukier puder.
Mascarpone ucieramy i do utartego dodajemy stopniowo po łyżce ubitej
śmietany.
Żelatyne rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej
wody,dokładnie mieszamy .Schłodzoną
żelatyne wlewam powoli do gotowej utartej masy śmietanowej z
mascarpone cały czas ucierając.
Polewa czekoladowa:50 g
gorzkiej czekolady Wedel(1/2 tabliczki)Około 1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
masłaDo garnka wlewam
mleko,podgrzewam.Dodaje połamaną
czekolade i
masło.Podgrzewam mieszając na wolnym ogniu aż do momentu wrzenia.Masa
toffi:1 puszka masy kajmakowej o smaku
toffi1 łyżka
masłaDo garnka wstawiamy otwartą puszkę masy kajmakowej ,wlewamy do garnka
wode tak by przykryło 2/3 puszki i podgrzewamy.Po chwili dodajemy
maslo i dokladnie mieszamy aż
masło się rozpusci .Lekko studzimy.Potrzebne dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki najlepiej domowej roboty około 1/2 słoiczka2
wafle typu
andruty1 opakowanie 100g mieszanki
bakali typu "Mieszanka studencka"
orzechy różnegorodzaju,
żurawina,
rodzynki -wszystko rozdrobnione w malakserze lub drobno posiekanePrzygotowanie ciastaUkładamy 13 warstw , kolejno od dołu:1| 1 płat jasnego
biszkoptu ,który smarujemy2| cienką warstwą
dżemu z czarnej porzeczki,na wierzch wykładamy i rozsmarowujemy3| 1/2 masy śmietanowej z
mascarpone,przykrywamy ją4|
wafelekiem typu
andrut około 1.5 sztuki w zależności od wymiarów blaszki,który smarujemy5| 1/2 puszki ciepłej masy kajmakowej (zmięknie
andrut),na wierzch wykładamy6| masę budyniową lekko ciepłą,kolejna warstwa to7| 1 płat jasnego
biszkoptu,smarujemy jego wierzch8| cienką warstwą
dżemu porzeczkowego oraz kolejną warstwą9| pozostałej masy śmietanowej z
mascarpone,przykrywamy ją10| ciemnym
biszkoptem kakaowym,na którym rozsmarowujemy równą warstwe11|
polewy czekoladowej,na nią odrazu rozsypujemy12| rozdrobnione
bakalie i samą góre ciasta polewamy13| pozostałą resztą masy kajmakowej.Smacznego !