Wykonanie
Składniki:
ser:1 kg
sera (może być z wiadra)5
jajek3/4 szklanki
cukru100 g miękkiego
masła1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1/2 puszki kajmakukilka kropli esencji rumowejSpód ciasta:opakowanie
herbatników lub tak jak u mnie
ciastka kruche na wagę
rodzynkiżurawina3 łyżki
kakaoposiekane
orzechyinne
bakalie2 -3 łyżki
masłaWykonanie:
Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do
ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach.Tortownicę wysmarować
masłem, spód i ewentualnie boki wylepić
ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać
ser dalej miksując, do masy dodajemy całe
jajka i pół puszki kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy
budyń oraz esencje
rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu
ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu.Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym
kajmakiem.