ßßß
biszkopt3 jaja2 łyżki cukru3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka maku1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem z białej czekoladybudyń waniliowy1,5 szklanki mleka50 g białej czekolady1/2 kostki masła2 łyżki cukru pudruBiałka ubić na sztywno, dodać cukier nadal ubijając.Ubijając dodawać po jednym żółtku.Do ubitych białek dodać przesiane mąki i suchy mak.Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23×30).Piec przez 9 minut w 190ºC.Ciepłą roladę wyjąć z piekarnika wyłożyć do góry dnem na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zawinąć formując roladę.Zostawić do ostygnięcia.Na mleku ugotować budyń i do ciepłego dodać połamaną czekoladę.Wymieszać do rozpuszczenia czekolady.Odstawić do wystudzenia.Masło zmiksować na puch, dodawać partiami zimny budyń i w razie potrzeby dosłodzić masę.Zimny biszkopt rozrolować i wyłożyć na niego masę układając pasek z galaretki na brzegu biszkoptu.Roladę zrolować i dowolnie udekorować.Smacznego!!

