Wykonanie
Rolada makowa należy również do ciast, które kojarzą mi się z karnawałem a to za sprawą karnawałowego menu zabaw, które miały miejsce w dość odległym czasie a mianowicie w podstawówce. Mama jednej z koleżanek specjalizowała się w roladach i przynosiła je na zabawę. Uwielbiałam ten smak, no i oczywiście
galaretkę, która była w środku.Dzisiejsza rolada jest bardzo podobna do tej z czasów dziecięcych: biszkoptowa, z białą masą na bazie
białej czekolady no i z
galaretką w środku.
biszkopt3
jaja2 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
maku1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem z
białej czekoladybudyń waniliowy1,5 szklanki
mleka50 g
białej czekolady1/2 kostki
masła2 łyżki
cukru pudruBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier nadal ubijając.Ubijając dodawać po jednym
żółtku.Do ubitych
białek dodać przesiane
mąki i suchy
mak.Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23×30).Piec przez 9 minut w 190ºC.Ciepłą roladę wyjąć z piekarnika wyłożyć do góry dnem na ściereczkę posypaną
cukrem pudrem i zawinąć formując roladę.Zostawić do ostygnięcia.Na
mleku ugotować
budyń i do ciepłego dodać połamaną
czekoladę.Wymieszać do rozpuszczenia
czekolady.Odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować na puch, dodawać partiami zimny
budyń i w razie potrzeby dosłodzić masę.Zimny
biszkopt rozrolować i wyłożyć na niego masę układając pasek z
galaretki na brzegu
biszkoptu.Roladę zrolować i dowolnie udekorować.Smacznego!!