ßßß Cookit - przepis na Pan dei morti

Pan dei morti

nazwa

Wykonanie

Chlebek zmarłych, w zasadzie ciasteczka, włoskie pan dei morti pieczone w północnej Italii (Lombardia) na Dzień Zmarłych, czyli 2 listopada. Ciemne, wręcz czarne jak ziemia, oprószone cukrem pudrem, który wygląda na nich jak śnieg... Pojawiają się we włoskich cukierniach/piekarniach jesienią, tuż przed Świętem Zmarłych, znikają jakiś czas po nim. Mieszanina wielu szlachetnych, aromatycznych smaków: kakao, figi, orzeszki piniowe, rodzynki, amaretti, migdały, toskańskie wino... Ciastka są owalne i podłużne, pieczone m.in z... innych włoskich ciasteczek; to smak, którego nigdy wcześniej nie znałam. Użycie innych popularnych ciastek do wykonania pan dei morti symbolizuje przemianę starego w nowe, kontynuację życia, a suszone owoce były składane jako dary dla dusz osób zmarłych. Ciastka wspaniale smakują z kieliszkiem wina - to takie włoskie! Makaronikowate ciasteczkowe wnętrze, lekko chrupiące w środku, nawet po upieczeniu (orzeszki piniowe), co ma symbolizować kości ludzi, którzy odeszli. Italia ma kilka wersji pan dei morti, w zależności od regionu. Znajdziecie tu długą listę składników, niech Was to nie przeraża, naprawdę warto je upiec!
Składniki na 20 - 25 sztuk:
75 g ciastek amaretti
175 g biszkoptów ladyfingers (włoskie savoiardi)
65 g zmielonych migdałów
65 g orzeszków pini, podpieczonych na suchej patelni
60 g suszonych fig, drobno posiekanych
60 g rodzynków, nasączonych wcześniej w Vin Santo*
125 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
3 białka (z dużych jajek)
50 ml Vin Santo*
cukier puder, do obtoczenia
Rodzynki zalać odrobiną wina odstawić do nasączenia na 2 godziny.
W misie malaksera umieścić biszkopty i ciasteczka amaretti, zmiksować do otrzymania okruszków, przenieść do dużego naczynia. Dodać zmielone migdały i drobno posiekane figi, nasączone rodzynki, wymieszać. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową i orzeszki piniowe. Dodać białka, następnie wino. Wymieszać do połączenia i otrzymania klejącej, ciemnej masy.
Ciasto uformować w podłużny bochenek, szeroki na 10 cm, lekko podsypując mąką. Pokroić go na 1 cm 'kromki' i uformować w owalne, podłużne ciastko kształtem przypominające migdała. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 - 20 minut. Chlebek powinien się napuszyć, może popękać na powierzchni. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć ciastek. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
* Vin Santo - toskańskie wino deserowe uzyskiwane z winogron o intensywnym aromacie rodzynków, moreli, miodu i wanilii. Można użyć innego wina z winogron, ja użyłam likieru Amaretto (też ok!)
Smacznego :-).
Źródło przepisu - passionandcooking.com, z moimi zmianami.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pan-dei-morti