Wykonanie

Chlebek zmarłych, w zasadzie
ciasteczka, włoskie pan dei
morti pieczone w północnej Italii (Lombardia) na Dzień Zmarłych, czyli 2 listopada. Ciemne, wręcz czarne jak ziemia, oprószone
cukrem pudrem, który wygląda na nich jak śnieg... Pojawiają się we włoskich cukierniach/piekarniach jesienią, tuż przed Świętem Zmarłych, znikają jakiś czas po nim. Mieszanina wielu szlachetnych, aromatycznych smaków:
kakao,
figi,
orzeszki piniowe,
rodzynki,
amaretti,
migdały, toskańskie
wino...
Ciastka są owalne i podłużne, pieczone m.in z... innych włoskich
ciasteczek; to smak, którego nigdy wcześniej nie znałam. Użycie innych popularnych
ciastek do wykonania pan dei
morti symbolizuje przemianę starego w nowe, kontynuację życia, a
suszone owoce były składane jako dary dla dusz osób zmarłych.
Ciastka wspaniale smakują z kieliszkiem
wina - to takie włoskie! Makaronikowate
ciasteczkowe wnętrze, lekko chrupiące w środku, nawet po upieczeniu (
orzeszki piniowe), co ma symbolizować kości ludzi, którzy odeszli. Italia ma kilka wersji pan dei
morti, w zależności od regionu. Znajdziecie tu długą listę składników, niech Was to nie przeraża, naprawdę warto je upiec!Składniki na 20 - 25 sztuk:75 g
ciastek amaretti175 g
biszkoptów ladyfingers (włoskie savoiardi)65 g zmielonych
migdałów65 g orzeszków
pini, podpieczonych na suchej patelni60 g suszonych fig, drobno posiekanych60 g
rodzynków, nasączonych wcześniej w Vin Santo*125 g
mąki pszennej150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia30 g
kakaopół łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej3
białka (z dużych
jajek)50 ml Vin Santo*
cukier puder, do obtoczenia
Rodzynki zalać odrobiną
wina odstawić do nasączenia na 2 godziny.W misie malaksera umieścić
biszkopty i
ciasteczka amaretti, zmiksować do otrzymania okruszków, przenieść do dużego naczynia. Dodać zmielone
migdały i drobno posiekane
figi, nasączone
rodzynki, wymieszać. Dodać
mąkę pszenną przesianą z
proszkiem do pieczenia. Dodać
cukier,
kakao,
cynamon,
gałkę muszkatołową i
orzeszki piniowe. Dodać
białka, następnie
wino. Wymieszać do połączenia i otrzymania klejącej, ciemnej masy.Ciasto uformować w podłużny bochenek, szeroki na 10 cm, lekko podsypując
mąką. Pokroić go na 1 cm 'kromki' i uformować w owalne, podłużne
ciastko kształtem przypominające
migdała. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 - 20 minut. Chlebek powinien się napuszyć, może popękać na powierzchni. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć
ciastek. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.* Vin Santo - toskańskie
wino deserowe uzyskiwane z
winogron o intensywnym aromacie
rodzynków,
moreli,
miodu i
wanilii. Można użyć innego
wina z
winogron, ja użyłam
likieru Amaretto (też ok!)Smacznego :-).Źródło przepisu - passionandcooking.com, z moimi zmianami.