Wykonanie
Dziś
pora na kolejne małe wypieki świąteczne. Tym razem w roli głównej zimtsterne czyli niemieckie
ciasteczka w kształcie gwiazdek przygotowywane na Boże Narodzenie. Te małe smakołyki przyrządzane są z mielonych
migdałów z odrobiną
cynamonu i zapiekane z
bezą.
składniki na ok. 20 sztuk:150 g zmielonych
migdałów50 g
cukru pudru25 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu1
białkoglazura bezowa:150 g
cukru1
białkowykonanie:W misce umieścić
migdały,
cukier puder,
mąkę oraz
cynamon, dokładnie wymieszać. Następnie dodać
białko i wyrobić na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę
wody). Gotowe ciasto zafoliować i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.W tym czasie przygotować glazurę
bezową.
Białko ubić na sztywno. Gdy powstanie sztywna piana, stopniowo dodawać
cukier.Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm (wcześniej papier warto oprószyć
cukrem pudrem). Usunąć arkusz papieru i wykrawać z ciasta gwiazdki przy pomocy foremki.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokryć wszystkie
bezową masą. Piec w 170 ° C przez ok. 10-12 minut. Uważać aby
beza nie spiekła się za bardzo i nie nabrała brązowego koloru. W tym celu najlepiej przykryć ciasta folią aluminiową .Smacznego! :)