ßßß
składniki na ok. 20 sztuk:150 g zmielonych migdałów50 g cukru pudru25 g mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu1 białkoglazura bezowa:150 g cukru1 białkowykonanie:W misce umieścić migdały, cukier puder, mąkę oraz cynamon, dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko i wyrobić na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę wody). Gotowe ciasto zafoliować i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.W tym czasie przygotować glazurę bezową. Białko ubić na sztywno. Gdy powstanie sztywna piana, stopniowo dodawać cukier.Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm (wcześniej papier warto oprószyć cukrem pudrem). Usunąć arkusz papieru i wykrawać z ciasta gwiazdki przy pomocy foremki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokryć wszystkie bezową masą. Piec w 170 ° C przez ok. 10-12 minut. Uważać aby beza nie spiekła się za bardzo i nie nabrała brązowego koloru. W tym celu najlepiej przykryć ciasta folią aluminiową .Smacznego! :)
