ßßß Cookit - przepis na Kraina Sosny: zimtsterne

Kraina Sosny: zimtsterne

nazwa

Wykonanie

Dziś pora na kolejne małe wypieki świąteczne. Tym razem w roli głównej zimtsterne czyli niemieckie ciasteczka w kształcie gwiazdek przygotowywane na Boże Narodzenie. Te małe smakołyki przyrządzane są z mielonych migdałów z odrobiną cynamonu i zapiekane z bezą.
składniki na ok. 20 sztuk:
150 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
25 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
glazura bezowa:
150 g cukru
1 białko
wykonanie:
W misce umieścić migdały, cukier puder, mąkę oraz cynamon, dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko i wyrobić na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę wody). Gotowe ciasto zafoliować i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować glazurę bezową. Białko ubić na sztywno. Gdy powstanie sztywna piana, stopniowo dodawać cukier.
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm (wcześniej papier warto oprószyć cukrem pudrem). Usunąć arkusz papieru i wykrawać z ciasta gwiazdki przy pomocy foremki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokryć wszystkie bezową masą. Piec w 170 ° C przez ok. 10-12 minut. Uważać aby beza nie spiekła się za bardzo i nie nabrała brązowego koloru. W tym celu najlepiej przykryć ciasta folią aluminiową .
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/12/zimtsterne.html