ßßß
To nie są ciasteczka, ani trufelki. W smaku jak makaroniki, ale mocno cynamonowe. Szybkie do przygotowania i urokliwe. Choć w smaku mi nie podeszły, ale za to reszcie rodziny smakowały bardzo :-).Składniki na około 16 sztuk:175 g zmielonych migdałów70 g cukru pudru1 łyżka cynamonu2 białkacukier puder do obtoczeniaW naczyniu wymieszać razem migdały, cukier i cynamon.W innym naczyniu ubić na sztywno białka, połączyć z wymieszanymi suchymi składnikami. Mikstura powinna być na tyle sztywna, aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam 1 łyżkę migdałów).Formować kulki (u mnie najłatwiej było formować kulki po namoczeniu dłoni w wodzie). Wykładać na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką.Wystudzić, obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.