Wykonanie
To nie są
ciasteczka, ani
trufelki. W smaku jak
makaroniki, ale mocno
cynamonowe. Szybkie do przygotowania i urokliwe. Choć w smaku mi nie podeszły, ale za to reszcie rodziny smakowały bardzo :-).Składniki na około 16 sztuk:175 g zmielonych
migdałów70 g
cukru pudru1 łyżka
cynamonu2
białkacukier puder do obtoczeniaW naczyniu wymieszać razem
migdały,
cukier i
cynamon.W innym naczyniu ubić na sztywno
białka, połączyć z wymieszanymi suchymi składnikami. Mikstura powinna być na tyle sztywna, aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam 1 łyżkę
migdałów).Formować kulki (u mnie najłatwiej było formować kulki po namoczeniu dłoni w wodzie). Wykładać na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką.Wystudzić, obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.