ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe kule

Cynamonowe kule

nazwa

Wykonanie

To nie są ciasteczka, ani trufelki. W smaku jak makaroniki, ale mocno cynamonowe. Szybkie do przygotowania i urokliwe. Choć w smaku mi nie podeszły, ale za to reszcie rodziny smakowały bardzo :-).
Składniki na około 16 sztuk:
175 g zmielonych migdałów
70 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
2 białka
cukier puder do obtoczenia
W naczyniu wymieszać razem migdały, cukier i cynamon.
W innym naczyniu ubić na sztywno białka, połączyć z wymieszanymi suchymi składnikami. Mikstura powinna być na tyle sztywna, aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam 1 łyżkę migdałów).
Formować kulki (u mnie najłatwiej było formować kulki po namoczeniu dłoni w wodzie). Wykładać na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką.
Wystudzić, obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowe-kule