Wykonanie
Dziś będzie po niemiecku! :-) Przyznam, że rzadko korzystam z przepisów naszych zachodnich sąsiadów, jednak c
iasteczka adwentowe to temat w Niemczech tak popularny, że postanowiłam im się bliżej przyjrzeć. Na początek wybrałam Zimtsterne czyli
cynamonowe gwiazdki, a już niebawem zapr o szę Was również na smakowite półksię ż yce tj. Vanillekipferl .
Składniki na ca 50 sztuk:3
białka400g mielonych
migdałów250g
cukru pudru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonudodatkowo troch ę
cukru pudru do podsyp y
wania podczas wycinania gwiazdeczekWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami
cukier puder. Trzy czubate łyżki ubitej masy odkładamy.Do pozostałej wsypujemy
cukier waniliowy, mielone
migdały,
cynamon i całość starannie mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej
cukrem pudrem stolnicy na grubość ok. 1 cm. Można je również rozwałkować
między dwoma kawałkami folii spożywczej, gdyż ma tendencję do przylepiania się do wałka. Następnie schładzamy w lodówce przez min. 60 minut.Ciasto wyjmujemy z lodówki i używając foremki wycinamy z niego nasze gwiazdeczki. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, by uniknąć klejenia się ciasta.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej
ciasteczka. Każde smarujemy odłożoną pianą z
białek.Pieczemy ca 12-15 minut w temperaturze 150C. Jeśli po tym czasie, piana na wierzchu nie będzie wysuszona ( ma pozostać biała, ale być nieco bezowata), zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy kolejny kwadrans.
Życzę Wam Smacznego! :-)