ßßß Cookit - przepis na Adwentowe Cynamonowe Gwiazdeczki (Zimtsterne)

Adwentowe Cynamonowe Gwiazdeczki (Zimtsterne)

nazwa

Wykonanie

Dziś będzie po niemiecku! :-) Przyznam, że rzadko korzystam z przepisów naszych zachodnich sąsiadów, jednak c iasteczka adwentowe to temat w Niemczech tak popularny, że postanowiłam im się bliżej przyjrzeć. Na początek wybrałam Zimtsterne czyli cynamonowe gwiazdki, a już niebawem zapr o szę Was również na smakowite półksię ż yce tj. Vanillekipferl .
Składniki na ca 50 sztuk:
3 białka
400g mielonych migdałów
250g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
dodatkowo troch ę cukru pudru do podsyp y wania podczas wycinania gwiazdeczek
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder. Trzy czubate łyżki ubitej masy odkładamy.
Do pozostałej wsypujemy cukier waniliowy, mielone migdały, cynamon i całość starannie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej cukrem pudrem stolnicy na grubość ok. 1 cm. Można je również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, gdyż ma tendencję do przylepiania się do wałka. Następnie schładzamy w lodówce przez min. 60 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i używając foremki wycinamy z niego nasze gwiazdeczki. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, by uniknąć klejenia się ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Każde smarujemy odłożoną pianą z białek.
Pieczemy ca 12-15 minut w temperaturze 150C. Jeśli po tym czasie, piana na wierzchu nie będzie wysuszona ( ma pozostać biała, ale być nieco bezowata), zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy kolejny kwadrans.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/12/adwentowe-cynamonowe-gwiazdeczki.html