ßßß
Dziś będzie po niemiecku! :-) Przyznam, że rzadko korzystam z przepisów naszych zachodnich sąsiadów, jednak c iasteczka adwentowe to temat w Niemczech tak popularny, że postanowiłam im się bliżej przyjrzeć. Na początek wybrałam Zimtsterne czyli cynamonowe gwiazdki, a już niebawem zapr o szę Was również na smakowite półksię ż yce tj. Vanillekipferl .
Składniki na ca 50 sztuk:3 białka400g mielonych migdałów250g cukru pudru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią1 płaska łyżeczka mielonego cynamonudodatkowo troch ę cukru pudru do podsyp y wania podczas wycinania gwiazdeczekWykonanie:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder. Trzy czubate łyżki ubitej masy odkładamy.Do pozostałej wsypujemy cukier waniliowy, mielone migdały, cynamon i całość starannie mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej cukrem pudrem stolnicy na grubość ok. 1 cm. Można je również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, gdyż ma tendencję do przylepiania się do wałka. Następnie schładzamy w lodówce przez min. 60 minut.Ciasto wyjmujemy z lodówki i używając foremki wycinamy z niego nasze gwiazdeczki. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, by uniknąć klejenia się ciasta.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Każde smarujemy odłożoną pianą z białek.Pieczemy ca 12-15 minut w temperaturze 150C. Jeśli po tym czasie, piana na wierzchu nie będzie wysuszona ( ma pozostać biała, ale być nieco bezowata), zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy kolejny kwadrans.
Życzę Wam Smacznego! :-)