ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka amaretti…

Ciasteczka amaretti…

nazwa

Wykonanie

Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek – pyszne włoskie ciasteczka z dodatkiem mojego ulubionego amaretto :) Chrupiące, słodziutkie, mocno, mocno migdałowe. Pyszne.
W zasadzie amaretti bardzo przypominają makaroniki, które już kiedyś robiłam (tu), a które nie do końca przypadły mi do gustu. Na szczęście dla mnie, te ciasteczka są raczej zwarte i chrupiące, co przemawia do mnie o wiele bardziej, niż delikatniejsze do nich makaroniki.
Amaretti smakują wyśmienicie same w sobie, ale są też świetnym dodatkiem do lodów, deserów, a nawet ciast.
Polecam :)
Składniki na około 24 ciasteczka:
2 duże białka
75g drobnego cukru do wypieków
175g mielonych migdałów
100g cukru pudru
1 łyżka likieru amaretto
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec drobny cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, przesiej do misy cukier puder oraz mielone migdały. Dodaj amaretto i wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj nieduże kółka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Możesz też wykładać masę łyżeczką.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 – 20 minut, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przełóż delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/27/ciasteczka-amaretti