ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA AMARETTI

CIASTECZKA AMARETTI

nazwa

Wykonanie

Migdałowe, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, pochodzące ze słonecznej Italii ciasteczka pokochali wszyscy domownicy. Zrobiłam je po mojemu, z kawałeczkami migdałów. Są też większe, niż te oryginalne, ale równie aromatyczne i słodkie. Znikają ze stołu błyskawicznie :-)
Składniki (20 sztuk):
2 białka
1 szklanka cukru pudru
300 g zmielonych migdałów
3 łyżki likieru Amaretto
cukier puder do obtaczania
Białka ubijamy na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Zmielone migdały* łączymy z pozostałym cukrem pudrem (przesianym przez sito). Stopniowo dodajemy ubite białka oraz likier Amaretto. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto powinno być klejące i dość zwarte (gęstość regulujemy zmielonymi migdałami). Za pomocą łyżki nabieramy masę i formujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ciastka w piekarniku nagrzanym do 140*C około 20 minut.
* Ja mieliłam migdały całe, ze skórką, która nadała ciasteczkom brązowawy kolor. Wykorzystując migdały obrane uzyskamy ciasteczka jasne, delikatniejsze i bardziej puszyste.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/01/ciasteczka-amaretti.html