Wykonanie
Troszeczkę przypominają
makaroniki, ale nie są aż tak bardzo kapryśne. Polecam odłożyć więcej masy bezowej, bo zawsze można dodać więcej w trakcie mieszania. Jeśli okaże się, że odłożyliście za mało i masa jest dość rzadka, możecie dodać
mąki pszennej. Ja musiałam do moich dodać odrobinę.Na podstawie przepisu z książki "Święta Polskie" z kolekcji Pani Domu.
Składniki:3
białka300 g
cukru pudru1 1/2
przyprawy do piernika350 g zmielonych
migdałów1 łyżka
amarettoszczypta
soliWykonanie:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubyć ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać
cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie błyszcząca. Odłożyć przynajmniej 1/2 szklanki masy. Zmielone
migdały wymieszać z
przyprawą do piernika i
amaretto. Delikatnie wymieszać z masą
bezową. Wyrobić ciasto (ewentualnie dodać
mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt rzadka). Ciasto rozwałkować na około 5 mm. Wycinać gwiazdki i wykładać na przygotowanej blaszce. Każdą gwiazdkę posmarować odłożoną masą
białkową. Odstawić na noc od obsuszenia. Piec około 5 - 6 minut w 230 stopniach.