ßßß Cookit - przepis na Migdałowe gwiazdki

Migdałowe gwiazdki

nazwa

Wykonanie

Troszeczkę przypominają makaroniki, ale nie są aż tak bardzo kapryśne. Polecam odłożyć więcej masy bezowej, bo zawsze można dodać więcej w trakcie mieszania. Jeśli okaże się, że odłożyliście za mało i masa jest dość rzadka, możecie dodać mąki pszennej. Ja musiałam do moich dodać odrobinę.
Na podstawie przepisu z książki "Święta Polskie" z kolekcji Pani Domu.
Składniki:
3 białka
300 g cukru pudru
1 1/2 przyprawy do piernika
350 g zmielonych migdałów
1 łyżka amaretto
szczypta soli
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubyć ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie błyszcząca. Odłożyć przynajmniej 1/2 szklanki masy. Zmielone migdały wymieszać z przyprawą do piernika i amaretto. Delikatnie wymieszać z masą bezową. Wyrobić ciasto (ewentualnie dodać mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt rzadka). Ciasto rozwałkować na około 5 mm. Wycinać gwiazdki i wykładać na przygotowanej blaszce. Każdą gwiazdkę posmarować odłożoną masą białkową. Odstawić na noc od obsuszenia. Piec około 5 - 6 minut w 230 stopniach.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/12/Migdalowe-gwiazdki.html